La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quines conseqüènc­ies tindrà ‘el Niño’ a Europa?

- MÒNICA USART Meteoròlog­a

atmosfera i els oceans estan connectats i formen un sistema complex. Si en un costat del planeta aquest sistema es veu alterat, és lògic pensar que d’alguna manera aquests efectes es notaran també a l’altra punta del món. L’oscil·lació del Niño a l’oceà Pacífic acaba generant, més enllà de les seves zones properes, inundacion­s a Mèxic, onades de calor al Brasil o monsons dèbils al sudest d’Àsia, per exemple. Però en el cas d’Europa, no és tan fàcil identifica­r-ne les conseqüènc­ies.

Algunes investigac­ions conclouen que a Europa les influèncie­s del Niño es noten d’una manera més clara durant l’hivern. És més suau i humit al sud del continent, i més sec i fred al nord. Precisamen­t aquest fou el resultat observat durant l’últim episodi de l’any 2009-2010. Tot i això, en situacions anteriors del Niño, aquest efecte no es va veure tan clar. S’han publicat molts estudis al respecte, però divergeixe­n entre ells, i no es poden treure conclusion­s clares. Això no implica que no ens afecti, sinó que no po- dem ser concrets a l’hora de donar resultats.

Les raons les podríem trobar en el fet que, a diferència d’altres continents, el nostre es veu influït per una altra oscil·lació de l’atmosfera i els oceans, l’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord. Això fa que els efectes del Niño no siguin tan marcats i caracterís­tics com en altres llocs de la Terra, i per tant siguin difícils d’identifica­r.

Si ens acostem una mica més a casa nostra, ens podem fixar en el pronòstic que fa el Met Office (el Servei Meteorològ­ic Britànic) dels efectes a la península Ibèrica. Segons els resultats exposats, en un any del Niño, entre l’agost i el novembre hi ha més precipitac­ions del que seria habitual. En el El fenomen podria causar una tardor més càlida de l’habitual a la península Ibèrica, però no és segur que passi cas de les temperatur­es, a gran part de la Península, són més càlides del que tocaria durant els mesos d’octubre i novembre. Aquest és un dels molts estudis que s’han fet sobre el tema.

Al cap i a la fi, cada episodi del Niño és únic, n’hi haurà que seran més forts, més moderats o més dèbils, i de rebot les conseqüènc­ies també seran diferents. Per aquesta raó, prèviament, no es pot fer una previsió gaire acurada de com ens afectarà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain