La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya compensa la pujada rècord d’alumnes amb 800 professors més

Rigau garanteix que hi haurà els mateixos estudiants per aula i cobrirà les baixes

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El curs arrenca a Catalunya amb una xifra d’alumnes rècord: 1,5 milions d’estudiants començaran les classes a partir del 14 de setembre. Són 75.720 més que fa quatre anys. L’increment es concentra sobretot a primària, ESO i FP, perquè els alumnes de 3 a 6 anys baixen a causa de la caiguda demogràfic­a.

Les aules catalanes, doncs, estaran més plenes que mai, encara que el nombre d’alumnes per classe es manté i no hi ha un augment de les ràtios. I tot això, amb menys professors que abans de les retallades. El 2011 el nombre de docents arribava a 67.054, i ara és de 65.577 profession­als. S’atén 75.720 alumnes més amb menys mestres. “Encara que aquest curs és el segon que incremente­m la plantilla després de la baixada del 2012, tindrem 790 dotacions més”, va destacar ahir la consellera d’Ensenyamen­t, Irene Rigau. I com s’atenen a més alumnes amb una plantilla inferior a la de fa quatre cursos? Treballant més hores a l’aula. Els professors de les escoles i instituts públics van augmentar llavors el temps dedicat a impartir classe, restant-lo de la preparació de les lliçons o de la feina de coordinaci­ó.

Amb tot, les xifres de l’educació a Catalunya comencen a recuperar-se, va destacar la titular del Departamen­t. A més de l’augment de professors, es cobriran

E N S E N YA M E N T E N C A S T E L L À D E L A L O M C E totes les jubilacion­s de docents, i les baixes temporals es cobriran des del primer dia o a partir del sisè segons la situació.

El pressupost per al 2015 també augmenta respecte a l’any passat, sobretot per la recuperaci­ó de la paga extra, i arriba als 4.432,58 milions, 285,1 milions més que el 2014. Tot i així, els sindicats de professors van criticar ahir que se segueixi per sota de fa mitja dècada. “La inversió en educació a Catalunya ha caigut un 17% en sis anys, l’increment de recursos és absolutame­nt insuficien­t”, van respondre des de la federació d’ensenyamen­t de CC.OO.

Amb rècord d’alumnes, aquest curs destaca també per ser el segon d’aplicació de la Lomce, que arriba a tota la primària i els cursos senars d’ESO i batxillera­t. Ensenyamen­t ha aplicat la llei “administra­tivament”, va ressaltar Rigau. “Preservem el nostre model educatiu, però complim amb l’administra­ció perquè els alumnes no tinguin problemes per expedir els seus títols acadèmics”, va afegir.

L’estructura bàsica de la nova llei educativa se segueix a Catalunya, amb els canvis de noms de les assignatur­es o les avaluacion­s diagnòstiq­ues de 3r de primària. També s’ha acatat la supressió de l’assignatur­a d’Educació per a la Ciutadania. En canvi, la prova final de 6è de primària la continuarà gestionant la Generalita­t, i l’FP bàsica –per a alumnes a partir de 14 anys que vagin molt malament en els estudis– tampoc no s’aplica. Ensenyamen­t ha aprovat uns currículum­s escolars propis basats en competènci­es o objectius, que no entren en contradicc­ió amb la Lomce però que tampoc no la segueixen al peu de la lletra.

Malgrat la millora de plantilles i pressupost, la inversió ha caigut un 17% en sis anys

BEQUES MENJADOR

 ?? ELISENDA ROSANAS / ACN ?? La consellera d’Ensenyamen­t, al centre, va presentar ahir les dades de l’inici de curs
ELISENDA ROSANAS / ACN La consellera d’Ensenyamen­t, al centre, va presentar ahir les dades de l’inici de curs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain