La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pacte amb la Fiscalia tanca el cas Tous sense un altre judici

- EDUARDO MARTÍN DE POZUELO Barcelona

Nou anys després que el gendre dels joiers Tous matés un presumpte lladre, la qüestió acaba amb un acord sense presó No hi haurà un altre judici per l’anomenat cas Tous en haver quedat conclòs a través d’un acord de conformita­t entre la Fiscalia i els advocats de Lluís Corominas, el gendre de la coneguda família de joiers catalans que el 9 de desembre del 2006 va disparar i va matar un presumpte membre d’una banda albanokoso­var d’assaltants de pisos i xalets que rondava el domicili familiar dels Tous a Sant Fruitós de Bages.

Fonts judicials van informar a La Vanguardia que la Fiscalia va canviar ahir la seva qualificac­ió, és a dir, la seva considerac­ió del fet, i el va passar de dolós a imprudent, entenent amb això que Corominas no tenia intenció de matar quan va disparar i que tota la situació prèvia que va conduir als trets va ser excepciona­l.

Aquest canvi de qualificac­ió acceptada per la defensa de Lluís Corominas inclou dos anys de presó, que la mateixa Fiscalia de- mana que no s’executin. És a dir, en el mateix escrit d’acord els fiscals manifesten al jutge que estan conformes a la suspensió de la pena de presó, de manera que acusació i defensa han pactat que Corominas es limiti a complir mesures socials alternativ­es a la privació de llibertat.

Tanmateix, l’acord ha de ser sancionat pel jutge i d’aquesta manera el cas Tous quedarà tancat el pròxim dia 10 en la vista de ratificaci­ó, en la qual el magistrat preguntarà formalment a acusadors i defensors si accepten aquest acord. Llavors sentencia- rà i tancarà definitiva­ment el tema, nou anys després dels fets. Va ser poc abans de la set del vespre del dissabte 9 de desembre del 2006 quan les càmeres de seguretat del xalet dels Tous van captar la presència de quatre encaputxat­s que penetraven al jardí. Corominas va acudir cap a un cotxe que va suposar dels assaltants i al qual va arribar abans que els Mossos. Va dir que es va sentir amenaçat i que per això va disparar amb l’arma que tenia en qualitat de cap de seguretat de les joieries, contra Gazmend Sinani, que moriria dos dies després. En el judici, Corominas va ser absolt per un jurat que va considerar que va actuar en legítima defensa. Tot i això, el març del 2013 el Tribunal Superior català el va anul·lar i va ordenar que es repetís. Una decisió que va ser confirmada pel Tribunal Constituci­onal (TC), de manera que el dia 28 de setembre s’hauria d’iniciar un nou procés que ja no se celebrarà en virtut de l’acord a què s’ha arribat.

Lluís Corominas, l’autor dels trets, ha indemnitza­t la vídua i els pares del jove mort

Lluís Corominas ja ha satisfet la responsabi­litat civil en la seva integritat. Al seu dia va indemnitza­r la vídua amb 300.000 euros i l’acusació particular es va retirar. Ara s’ha indemnitza­t també els pares del presumpte assaltant i com que no té antecedent­s penals i la responsabi­litat civil està pagada, no hi ha motiu per no suspendre l’execució de la pena i que no ingressi a la presó tal com ho permet la llei i la Fiscalia ha convingut amb la defensa.

http://bit.ly/1NPub7x

 ??  ?? Corominas durant el judici
Corominas durant el judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain