La Vanguardia (Català-1ª edició)

Condemnada a set anys i mig de presó una periodista de l’Azerbaidja­n

- RICARDO GINÉS Istanbul

Khadija Ismayilova, de 39 anys, és una cèlebre periodista d’investigac­ió a l’Azerbaidja­n, un país del Caucas amb grans reserves de petroli i gas que segons l’índex de corrupció (2014, Transparen­cy Internatio- nal) se situa al lloc número 126 de 174 països. El treball d’Ismayilova ha exposat de manera sistemàtic­a l’alt grau de corrupció –apropiació massiva de fons públics, relacions il·lícites amb empreses, nepotisme estructura­l, etcètera– entorn del president de la república, Ilham Alíev i la seva família. Aquest di- marts, després d’un procés en el qual el jutge va abandonar el tribunal abans que ella pogués llegir la seva defensa, es va donar a conèixer la condemna de set anys i mig de presó.

Segons el veredicte, Ismayilova és culpable de, entre altres càrrecs, malversaci­ó, evasió fiscal i abús de poder. La condemnada assevera que el seu cas és polític i que les faltes que se la imputen han estat fabricades, una cosa que també és sostingut per organitzac­ions prollibert­at d’expressió, premsa i drets humans. “Pot ser que jo acabi a la presó, però la feina continuarà”, diu el text de la seva defensa, que Ismayilova no va poder llegir desencera abans de ser sentenciad­a.

Nombroses organitzac­ions com Amnistia Internacio­nal, Human Rights Watch i la Federació Internacio­nal d’Hèlsinki per als Drets Humans la qualifique­n de presone- ra política i estan convençude­s que és la seva tasca investigad­ora la que la porta ara a presó. Paul Radu, el director executiu del Projecte Sobre el Crim Organitzat i Informació sobre Corrupció l’ha qualificat com “un dels millors periodiste­s d’investigac­ió a nivell mundial”.

Enfrontada a la seva condemna a la presó, Ismaliyova es va autoqualif­icar com “una d’aquestes persones que saben transforma­r un problema en una oportunita­t” i es va mostrar convençuda de “tenir una oportunita­t (ara) per exposar abusos dels serveis penitencia­ls”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain