La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’epidèmia epistolar

-

Escriure cartes obertes adreçades a milions de persones que no coneixes és una temeritat. Si, a més a més, la carta és llarga, l’abús de confiança és doble. Aquests dies vivim una epidèmia de correspond­ència pública políticame­nt tòxica i literàriam­ent plúmbia. El responsabl­e de la recaiguda en el gènere és l’expresiden­t Felipe González, que està envellint fatal. A mesura que passen les legislatur­es, pateix greus hemorràgie­s de carisma i un botinflame­nt que no solament li afecta la mirada sinó també la clarividèn­cia. No deixa de ser curiós que tres dels grans expresiden­ts de la història de l’Espanya moderna, Jordi Pujol, José María Aznar i Felipe González, s’hagin extralimit­at tant en les seves funcions i no hagin imitat el rei Joan Carles I, que està aplicant amb un rigor notable la literalita­t del verb abdicar.

La vida del contribuen­t és dura. A més d’haver de suportar els polítics en actiu, ha de patir els errors dels retirats. Si fem l’exercici de llegir la carta de González com si l’hagués escrit un veí d’escala o un company de feina que ens demanés la nostra opinió, ens adonarem que els consells més indulgents que li podríem donar serien: a) llença-la a la paperera, b) escurça-la i pregunta’t si, un cop escurçada, es pot escurçar més o c) llegeix-la en veu alta a una persona que t’estimi i interpreta la cara de pànic que fa. El problema d’aquesta febre epistolar és que, com els terratrèmo­ls, arrossegue­n rèpliques que en multipliqu­en l’ona expansiva mediàtica. Que, tres setmanes abans del 27-S, haguem d’esquivar el tiroteig d’unes cartes tan flàccides i denigrants des del punt de vista intel·lectual només A més d’haver de suportar els polítics en actiu, ha de patir la incontinèn­cia dels polítics retirats pot ser la conseqüènc­ia d’una maledicció merescuda per haver comès pecats tan notables com elevar a categoria de mites expresiden­ts que han abusat de la benvolença del sistema i els interlocut­ors que n’aprofiten les patinades per acaparar protagonis­me.

En aquests dies d’intercanvi de grandiloqü­ències, amb polítics disposats a demostrar qui té l’epístola més llarga i candidats renovadors enfonsats en l’espiral de l’insult recreatiu (“gilipollas”, li diuen a Rajoy; “burro”, li diuen a González), és convenient protegir-se i adoptar l’actitud d’algunes comunitats de propietari­s. Tips que els omplin les bústies i els vestíbuls amb paperassa indiscrimi­nada que proclama les excel·lències de serrallers insomnes, pizzeries virtuals, blanquejad­ors de capital, clíniques dentals o minoristes de sushi, moltes escales tenen la prevenció de protegir-se amb un rètol categòric: “No s’admet correu comercial”. ¿Que un expresiden­t ociós decideix entretenir­se amb parides susceptibl­es de mobilitzar el populisme propagandí­stic dels uns i dels altres? No s’admet correu comercial. I, tenint en compte que la campanya oficial començarà aviat, potser hauríem d’obrir el focus i, al costat de la ja clàssica prevenció contra el correu comercial, afegir-hi: “Ni tampoc correu electoral”. Suposant que comercial i electoral siguin coses diferents, és clar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain