La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llibre en català guanya lectors i desacceler­a la seva caiguda

La Setmana del Llibre, que comença avui, continuarà a l’avinguda de la Catedral

- JOSEP MASSOT Barcelona

“Ja queda menys per a la remuntada”. Remuntar és un terme habitual de les competicio­ns esportives, barreja de fe, desig i esperança, però al que es referia Albert Pèlach, president dels editors catalans, era a posar el punt final a quatre anys de caiguda continuada de vendes de llibres. Ho va dir en un auditori a l’aire lliure, entre les casetes mig muntades que participar­an a partir d’avui en la Setmana del Llibre a Català.

Era migdia i les paraules de Pèlach a l’Avinguda de la Catedral no les va acompanyar un repic de campanes, sinó una sobtada pluja que va obligar els presents a compartir els pocs paraigües a l’abast. Després del xàfec, va brillar amb força el sol. Un bon auguri? Que la facturació del sector hagi augmentat un 2,9 % és un miratge estadístic, perquè es deu al llibre de text. Pèlach va confirmar que el 2014 la venda de llibres no de text va tornar a caure (l’1,3 %) i que els set primers mesos del 2015 “la tendència és la mateixa”. Per què amb un descens acumulat de més del 40 % és optimista, Pèlach? “Perquè –va dir– durant aquests anys les editorials han fet els seus deures, han reestructu­rat les se- ves empreses i han ajustat la seva oferta a la demanda. El passat Sant Jordi va ser bo, no tant la resta de mesos. Almenys, les caigudes anuals de dos dígits ja són història”.

Si el llibre de text (el 45 % del mercat en català) puja com l’escuma (un 8,4 %), el segment que

LES XIFRES L’any 2014 els catalans van comprar llibres per valor de 1.060 milions d’euros en qualsevol idioma. D’aquests, 223 milions corresponi­en als 10.272 llibres escrits en català. I d’aquests 223 milions, gairebé la meitat, 103, van anar a llibres de text. Què queda per al llibre de llibreria? 47,2 milions per a la literatura adulta, 41,4 per a llibres de tot tipus infantil i juvenil, i 17,3 milions per a no-ficció, que perd el 10%. La resta són diccionari­s, enciclopèd­ies i un altre tipus de llibres. més pateix és el de no-ficció, que voreja ja la invisibili­tat: l’any passat va davallar un 10 %.

Les dades procedeixe­n de l’enquesta que el gremi d’editors realitza a les editorials associades de tot Espanya. No totes ho estan i no totes les que hi són contesten. D’aquí s’extrapolen les dades per a Catalunya.

La venda de llibres en català suma 223 milions, dels quals 103 correspone­n a llibres de text. En llibre comercial la part del lleó és per al llibre infantil i juvenil. Pèlach considera positiu que la compra de llibres en català representi el 33 %, la tercera part del mercat, una xifra que progressa a poc a poc cada any i que explica que moltes editorials en castellà s’hagin llançat a publicar també en català. Més dades. L’ajust de

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Montse Ayats i Albert Pèlach, en la presentaci­ó de la 33a Setmana del Llibre en Català
MANÉ ESPINOSA Montse Ayats i Albert Pèlach, en la presentaci­ó de la 33a Setmana del Llibre en Català

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain