La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’origen de la denúncia

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Des del febrer del 2013 la Masia s’ha vist involucrad­a en el pitjor terrabasta­ll que ha afectat l’escola dels Guardiola, Puyol, Xavi, Iniesta o Messi. La sanció de la FIFA al Barcelona, pel fitxatge antireglam­entari de deu menors d’edat, va posar sota sospita la denominaci­ó d’origen dels futboliste­s criats al club. Però dos anys després el planter del Barça es disposa a girar full i es prepara per obrir aquest cap de setmana la primera temporada després de la sanció de la FIFA, que s’acabarà d’aquí a menys de quatre mesos. La intenció del club és obrir una nova etapa en què el focus torni a estar posat en la cocció a foc lent dels talents i no en la polèmica sobre els DNI. Les primeres grans esperances en aquesta era estan posades en el sud-coreà Lee Seung-woo, precisamen­t l’origen de la denúncia anònima que va desencaden­ar el cas. La Masia, any I després de la sanció.

Al club gairebé tothom recorda on era i què feia quan va caure la multa el 2 d’abril del 2014, però abans ja s’havien bloquejat les fitxes de sis nois, entre les quals la de Lee i els seus dos compatri- otes, Paik i Jang. Quan els puguin inscriure, al gener, i tornin a competir amb la samarreta blaugrana s’haurà arxivat un episodi que ha esquitxat també el primer equip, que no ha pogut incorporar jugadors durant dues oportunita­ts, el mercat d’hivern passat i aquest estiu.

Per aquest motiu, l’entitat blaugrana ha pres certes mesures preventive­s per cobrir-se les espatlles. El Barcelona, que al seu dia va enviar informes sobre 37 nois a la FIFA , ha decidit no córrer riscos amb cap jugador que pogués vulnerar la normativa de l’estatut 19 del reglament sobre l’estatut i la transferèn­cia de jugadors. Quatre xicots estaven als llimbs i el Barça ha optat per curar-se en salut i, de moment, es queden sense fitxa i no jugaran. Un cinquè jove no interessav­a esportivam­ent i ha causat baixa.

I més ara que el càstig està a punt d’expirar. El club fins i tot ha decidit no fer la presentaci­ó dels deu equips del futbol base per no fer enfadar la FIFA. De fet, el màxim organisme internacio­nal no té la intenció d’abaixar la guàrdia ni cedir ni un mil·límetre en la vigilància al Barcelona.

Els mètodes de treball al planter seran els mateixos. Fa anys que aquest estil dóna un resultat excel·lent i ha convertit la Masia en una referència mundial en el treball amb els joves. El rondo continuarà sent l’abecé dels en- trenaments. I s’incidirà, com sempre, en l’educació dels nois, que no han de descuidar els estudis. Tot i això, el Barcelona ara té clares les regles del joc i serà implacable amb les fitxes del planter. El càstig de la FIFA ha estat el final de la Masia global que havia començat al Barça amb l’arribada de Leo Messi, els germans Dos Santos, Gai Assulin o amb el conveni amb la Fundació de Samuel Eto’o, d’on va arriba Dongou.

En un estiu en què la pesca dels equips de la Premier no ha estat tan important en el futbol base com altres anys, el Barcelona ha hagut de lamentar l’adéu d’alguns dels millors talents de la seu planter, cansats de no poder jugar amb els seus companys per culpa de la sanció de la FIFA,

ALS LLIMBS Algunes perles han llançat la tovallola, però al club es feliciten per la paciència de Lee, Paik i Jang

que ha estat un càstig contra el Barcelona però també ha afectat els nens, sobretot anímicamen­t, pel fet d’estar marginats sense poder jugar.

Fins al punt que tres perles han fet les maletes. Takefusa Kubo va tornar-se’n al Japó i el francès Kais Ruiz ha fitxat pel PSG. L’holandès Bobby, que va acabar l’any cedit al PSV, ja té 16 anys i com que és comunitari s’ha estimat més provar fortuna al Liverpool. I quatre casos més, que aquesta temporada s’han quedat sense fitxa, estan a punt de llançar la tovallola. Entre ells hi ha Ben Lederman, dels Estats Units, el pare del qual parlava aquesta setmana a The New York Times. A ell li falten tres anys, però al veneçolà Matías Lacava n’hi quedaven cinc.

Malgrat aquestes pèrdues, des del Barcelona es congratule­n que els tres sud-coreans sí que hagin tingut prou paciència per esperar. Paik ja té els 18, però no se’l pot inscriure fins al gener. I el dia de reis Lee serà major d’edat i ja podrà competir en partits oficials. Falta decidir si ho farà al Juvenil A o al filial. Mentrestan­t Lee juga amb la selecció sub-18 del seu país, on és un fenomen de masses. Ell ha de ser la imatge de la nova Masia.

 ?? PERE PUNTÍ / MD ?? Alegria però a mitges. La promesa sud-coreana Lee Seung-woo, vestit amb la samarreta d’entrenamen­t, celebra els títols amb els seus companys del juvenil però no pot jugar partits amb l’equip
PERE PUNTÍ / MD Alegria però a mitges. La promesa sud-coreana Lee Seung-woo, vestit amb la samarreta d’entrenamen­t, celebra els títols amb els seus companys del juvenil però no pot jugar partits amb l’equip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain