La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘pare’ Pau

Gasol és més líder que mai d’un equip que qualifica de família

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

“Per mi –intervé Pepu Hernández– és bo que Espanya comenci competint de veritat, amb rivals durs. Això et fa ficar-te ràpid en la competició”. No tindrà cap altre remei. Però no és que els seus líders no acumulin experiènci­a. Utilitzar-la en benefici de l’equip ha de ser un dels punts forts de l’equip de Scariolo. “La clau estarà en la traça i la bona entesa dels seus sis principals jugadors: Pau Gasol, Felipe Reyes, Mirotic, i per fora Rudy Fernández, Sergio Rodríguez i Sergio Llull. Esclar que han de rebre l’ajuda puntual dels altres sis, encara que tinguin menys experiènci­a,” reclama Pepu. En una competició en què la selecció espanyola pot arribar a disputar 9 partits en 16 dies el fons físic sembla fonamental. Per això seria important que els Pau Ribas, San Emeterio, Claver o Vives aportessin frescor i desimboltu­ra. “Hi ha jugadors que no tenen gaire trajectòri­a en la selecció, però que ja no són tan joves i poden ajudar molt. És el cas de Pau Ribas,” subratlla García Reneses.

Si en edicions anteriors, fonamental­ment el 2009 i el 2011, Espanya era la favorita número u, ara no rep aquesta etiqueta, o almenys la comparteix per la puixança d’altres equips. “Sèrbia ho està fent fabulosame­nt i va quedar segona en el Mundial, França és l’actual campiona d’Europa i té un conjunt cada cop més compromès i unit... Per mi aquestes són les favorites, al costat d’Espanya. Després caldrà veure com funciona Lituània, que sempre acaba traient el cap, o Croàcia”, explica Hernández. Aíto s’estima més no donar noms però sí que creu que la selecció espanyola ha de ser autoexigen­t. “El primer objectiu no ha de ser no perdre el tren dels Jocs. El primer objectiu ha de ser guanyar el campionat i si no es pot, ser segon i així successiva­ment. Ser als Jocs és un segon premi”.

En el que sí que estan bastant d’acord Pepu i Aíto és en el paper que pot jugar Scariolo. “Que ja conegui els pesos pesants és útil”, afirma García Reneses. “És important que ja conegui el grup i la importànci­a de la competició”. Una competició amb valor doble.

PEPU HERNÁNDEZ “Espanya disposa d’un nucli molt fort però en general té un equip una mica just” AÍTO GARCÍA RENESES “El joc de la selecció en la preparació no ha matat però això no saps mai si és bo o dolent”

APau Gasol li encanta jugar amb la selecció espanyola. Per poc que ha pogut ha respost a la crida per ajuntar-se amb els seus amics i amb el seu germà. Molts estius podria haver optat per descansar mesos i mesos, com altres figures de l’NBA, i ha escollit passar-s’ho bé... i guanyar medalles. Ara no hi ha el lesionat Navarro, ni Marc Gasol, però a 35 anys Pau continua sent el líder de l’equip de Sergio Scariolo. Es coneix el cos millor que ningú, sap que no li pot demanar el mateix que fa deu anys, però també és conscient que l’equip necessitar­à que jugui molt i bé per tornar al costum de guanyar. I és que el gran dels Gasol és una mena de talismà per a la selecció espanyola.

De les onze competicio­ns en les quals ha estat a l’equip només en tres Espanya ha quedat fora del podi (el Mundial d’Indianapol­is el 2002, el Mundial d’Espanya 2014 i els Jocs Olím-

TALISMÀ En vuit dels onze tornejos amb el gran dels Gasol Espanya ha pujat al podi

pics d’Atenes 2004). En les altres vuit cites l’equip espanyol ha escrit les millors pàgines de la seva història, trencant totes les cotes anteriors.

Davant la perspectiv­a dels que podrien ser els seus últims Jocs, Pau Gasol vol arrodonir un any 2015 en què s’ha reivindica­t amb la presència a l’All Star de febrer com a titular i en què ha brillat amb els Chicago Bulls després d’un temps trist amb els Lakers.

Poca gent confiava en una resurrecci­ó així. “A mi no m’ha sorprès, perquè sé quin cap té. En l’esport és una persona molt ambiciosa”, va declarar a aquest rotatiu Marc Gasol el mes de juliol passat. Un altre que posa l’accent en la qüestió mental és Aíto García Reneses, que el va tenir a les seves ordres al Barça. “L’edat no li impedeix jugar bé, el que compta és que ell estigui al màxim de mentalitat. De vegades ha començat un campionat de manera excel·lent i de vegades ha anat de menys a més durant el torneig”.

Espanya requerirà tota la intensitat i intel·ligència d’un Pau que en els partits de preparació ha estat convenient­ment dosificat per Scariolo.

Encara així, els millors moments de l’equip en els assajos han arribat quan ha aparegut la inspiració del pivot de Sant Boi. És el pare esportiu del que ell qualifica com “una família”. “Continuem sent un grup d’amics que treballa amb il·lusió i amb humilitat”. La seva generació és eterna.

DOSIFICAT Scariolo l’ha cuidat durant l’estiu perquè arribi bé físicament a la competició

 ?? DAVID 'DEKAT' HEVIA / GTRES ?? El pivot Pau Gasol no va participar en l’Europeu del 2013 però sí que hi serà aquest cop
DAVID 'DEKAT' HEVIA / GTRES El pivot Pau Gasol no va participar en l’Europeu del 2013 però sí que hi serà aquest cop

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain