La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nadal, en construcci­ó

“Si he de canviar res és a mi mateix, no al meu equip”, diu el balear

- CANDY RODÓ Nova York. Servei especial

Per construir una casa nova, cal fer pols”. Amb aquesta metàfora, Rafa Nadal descrivia, d’una manera especial, el moment que està vivint en la seva carrera. No ha estat una bona temporada per a ell. Amb la falta de bons resultats, la confiança comença a esvair-se i sense la fortalesa mental necessària, arriben els dubtes, que es reflecteix­en en el joc i el fan menys efectiu. El balear és conscient que alguna cosa ha de canviar. I el canvi comença en si mateix.

En els tornejos de la gira americana, el tennista balear ha apostat per alterar la seva estratègia a la pista i jugar més agressiu, restant als seus rivals més ficat a la pista. I s’ho ha jugat tot, encara que de vegades aquest canvi li ha costat el partit, com li va passar contra Feliciano López a Cincinnati. “Per competir has de fer el que has de fer”, sentenciav­a Nadal. El tennista balear no vol modificaci­ons en el seu equip tècnic. “Quan jugo malament, o quan no guanyo, un no ha de buscar excuses o raons fora. T’has de mirar al mirall i dir: ‘És culpa meva’. He tingut una carrera al·lucinant amb aquest equip. És un gran equip. Estem treballant molt. No sé que passarà en el futur, però si he de canviar res és a mi mateix, i no la gent del meu voltant”.

La seva treballada victòria de segona ronda davant Schwartzma­n no va ser precisamen­t exemple d’aquest canvi, i Rafa ho té molt en compte. “No he jugat gaire bé, però tampoc no he jugat malament. Podria haver fet molt més mal del que he fet”, va dir, i va explicar que no sempre va poder ser tan agressiu com li hauria agradat. “Però estic content de com estic fent les coses, del fet que m’estic entrenant bé la setmana prèvia i en els escalfamen­ts. I espero que aquest nivell de joc dels entrenamen­ts surti a la pista en el pròxim partit”.

Fer una casa nova porta temps. Fa mesos que el manacorí té els plànols, on ell i el seu equip han marcat quines zones cal remodelar i on fan falta peces noves. “Jo entenc el que estava passant. Quan colpeges una dreta i no tens el tempo, és perquè no estàs mentalment preparat per fer el que solies fer. Si tinc nervis, no és culpa del meu entrenador. És culpa meva, per falta de confiança”, explicava. “Durant l’any els nervis baixen. Amb la feina crec que estic al final del procés”.

Ara Nadal només ha de posar els últims maons. “He de jugar amb més confiança, amb menys nervis, tocant la pilota com he estat fent en la setmana d’entrenamen­ts”. I, sobretot, mirar-se al mirall i creure en si mateix. “Estic en un camí positiu i això em fa confiança. Tinc la convicció que en el partit següent tornaré a jugar bé”. I allà l’espera un os dur de rosegar, Fabio Fognini. “És un gran jugador i un dur oponent per a qualsevol, quan està jugant bé”, deia Nadal. Encara que el balear porta un balanç de cinc victòries a dues contra l’italià, Fognini l’ha guanyat dues de les tres vegades en què s’han enfrontat aquest any, entre les quals la del Trofeu Godó.

UN RIVAL PERILLÓS El mallorquí es juga avui la classifica­ció per a vuitens contra Fognini, el seu botxí al Godó

 ?? KENA BETANCUR / AFP ?? Un adéu abans d’hora. Garbiñe Muguruza va caure davant la britànica Johanna Konta en 3h 23m, en el partit femení amb tie-break més llarg del US Open
KENA BETANCUR / AFP Un adéu abans d’hora. Garbiñe Muguruza va caure davant la britànica Johanna Konta en 3h 23m, en el partit femení amb tie-break més llarg del US Open

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain