La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cognom Van Poppel torna 21 anys després

Froome, que estava a 7m 30s del líder, abandona per una fractura al peu

- MIGUEL LOIS Barcelona

La Volta va acabar el periple per Andorra amb una fotografia molt diferent de la presa quan va arribar. L’etapa reina de dimecres, tan temuda pel pilot, va dinamitar la cursa i va provocar, a més, l’adéu, ahir definitiu, d’un dels favorits: Chris Froome. L’abandoname­nt es va produir el mateix dia que Danny van Poppel (Trek), fill del mític Jean Paul van Poppel, que va conquerir nou etapes a la cursa espanyola a principis dels noranta amb el PDM neerlandès, va guanyar l’etapa amb final a Lleida.

El britànic, que estava a 7m30s del líder, va anunciar a Twitter la seva retirada de la cursa per una fractura al peu. “No puc caminar sense crosses, m’és impossible continuar”, va lamentar el guanyador del Tour, que no podrà completar així l’anhelat doblet Tour-Volta, una cosa que no aconseguei­x ningú des de Bernard Hinault el 1978. El líder de l’Sky haurà d’esperar un any més per guanyar la Volta, una gran que encara se li resisteix (va ser segon en les edicions del 2011 i el 2014 i quart en la del 2012).

Froome va ser el gran damnificat d’una etapa que també va veure flaquejar, però menys, els seus altres dos acompanyan­ts al podi del Tour, Nairo Quintana i Valverde, els dos líders del Movistar. La gran sorpresa i actual amenaça real per al que queda de cursa és l’holandès Tom Dumoulin (Giant), que va aguantar als Cortals d’Encamp i es manté tercer en la general a 30s de l’italià Fabio Aru (Astana).

La qüestió és que Dumoulin és un especialis­ta contra el crono i si no el despengen demà a Fuente del Chivo o diumenge a Sotres, podria vestir-se de vermell dimecres vinent en la contrarell­otge de Burgos, de 38 km. “Conec personalme­nt a Tom i crec que li hem de prendre més de dos minuts si no volem que agafi el mallot vermell”, va apuntar el colombià Esteban Chaves, cinquè a la general.

Van Poppel fill, 21 anys després que el seu pare, es va imposar a la meta a Impey (Orica) i Van der Sande (Lotto Soudal) malgrat patir un contratemp­s amb la bicicleta a falta de set quilòmetre­s per al final de l’etapa. “Notava que la roda de davant perdia pressió i vaig haver de parar, però l’equip m’ha ajudat moltíssim per reintegrar­me”, va afirmar l’holandès, que va confessar tenir aquesta etapa marcada al calendari: “Els esprinters no tenim gaires oportunita­ts i volia provar-ho. He trobat un espai perfecte, amb Degenkolb frenat, i ho he aprofitat a la perfecció per guanyar”.

Avui es disputa la 13a etapa (178 m) entre Calatayud i Tarassona amb un petit repetjó final. Atenció als ventalls.

??  ?? Danny van Poppel. Va ser el més llest a l’esprint de Lleida i va superar Daryl Impey i Van der Sande