La Vanguardia (Català-1ª edició)

Draghi diu que està disposat a aplicar més estímuls i calma els mercats

El BCE incrementa el límit del programa de compres de bons europeus

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Va ser un dia de festa en tots els sentits. Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), va complir ahir 68 anys, ben portats, per cert.

Però els qui més van estar de celebració van ser els mercats: les borses europees es van disparar cap al verd després de sentir les paraules del banquer italià, que va enviar el senyal que molts inversors esperaven després de setmanes d’incertesa: el BCE no només no baixa la guàrdia, sinó que està disposat fins i tot a estendre més enllà del 2016 la compra de bons estatals (el que en l’argot financer es coneix com a quantitati­ve easing).

ECONOMIA ESPANYOLA El president de l’institut emissor veu “una millora del crèdit a Espanya” MÉS MESURES Les autoritats poden estendre la compra de bons més enllà del 2016

“Draghi ha dit entre línies que està en condicions de fer tot el que sigui necessari. I que si fos necessari, no té problemes per injectar liquiditat. Això calma els mercats”, explica David Cano, d’Analistes Financers Internacio­nals.

“El BCE està disposat a utilitzar tots els instrument­s disponible­s en el seu mandat”, va recordar Draghi, que va reconèixer com el programa de compra de bons estatals i privats, per import de 60.000 milions d’euros mensuals, funciona bé i és “flexible”. I, per demostrar-ho i com a novetat, des d’ahir ho serà encara més.

Perquè el Banc Central Europeu va decidir elevar des del 25% fins al 33% el límit de la quantitat de títols d’estats europeus que pot adquirir a un país membre. La suma continua inalterada, però és la prova tangible que Frankfurt està disposat a estudiar totes les opcions perquè la seva política monetària sigui eficaç.

No hi ha límits particular­s a les possibilit­ats del BCE de potenciar la seva pròpia política econòmica i el canvi decidit avui d’aquests paràmetres és un senyal, en aquest sentit d’aquesta capacitat”, va explicar l’italià.

De núvols en l’horitzó no en falten. El problema és la taxa d’inflació, que continua massa baixa i propera a zero. Malgrat aquesta bateria de mesures d’estímul, de moment als preus els costa de prendre el vol, en bona part a causa del descens del cost del petroli. El BCE reconeix que podria fins i tot ser negativa en els propers mesos. “El programa seguirà fins que s’hagi produït un substancia­l ajust en el camí de la inflació”, va afegir el banquer.

El professor d’Esade Robert Tornabell reconeix que de moment aquesta política no ha produït els efectes esperats, però el més important en aquests moments és que el BCE ha demostrat que té un arsenal de mesures de xoc per fer de tallafocs davant la volatilita­t que arriba de la Xina, el factor que més turbulènci­a ha causat als mercats en les últimes setmanes. “Em consta que el BCE ha comprat en les últimes setmanes accions d’utilites i de companyies elèctrique­s al mercat secundari en el marc del programa de compres d’actius per augmentar la liquiditat”, afirma Tornabell.

Draghi va reconèixer que “la desacceler­ació de les economies emergents està frenant el creixement local i la demanda externa de les exportacio­ns de la zona euro”. Aquesta admissió, paradoxalm­ent, tranquil·litza els inversors perquè “transmet el missatge que el BCE està preocupat pel que passa a la Xina i que, si cal, prendrà mesures”, diu Tornabell.

Draghi es va reservar un últim punt (en positiu) per a l’economia espanyola: “La política acomodatíc­ia està funcionant i es transmet a l’economia real, sobretot en aquells països que han estat sotmesos a estrès, com Espanya”. Que no pari la festa.

www.lavanguard­ia.com

 ?? DANIEL ROLAND / AFP ?? El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, a la conferènci­a de premsa d’ahir a Frankfurt
DANIEL ROLAND / AFP El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, a la conferènci­a de premsa d’ahir a Frankfurt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain