La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’execució d’hipoteques d’habitatge habitual cau un 10%

Gairebé un de cada cinc procedimen­ts es registra a Catalunya

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

En el segon trimestre d’aquest 2015, el nombre de procedimen­ts judicials per posar en venda immobles hipotecats, a causa de l’impagament dels propietari­s, es va reduir un 12,5% respecte al mateix període de l’any anterior. En el cas dels habitatges habituals, la reducció de les execucions d’hipoteques va ser una mica inferior ja que van baixar un 10,2% en la taxa anual i només un 1,4% si es compara amb el trimestre anterior. Segons l’INE, entre abril i juny d’aquest any es van iniciar 8.675 execucions d’habitatge habitual. No totes aquestes actuacions judicials acaben amb el desnonamen­t dels afectats.

Com ja passava en trimestres anteriors, pràcticame­nt vuit de cada deu certificac­ions correspone­n a hipoteques sobre habitatges de particular­s que es van firmar entre el 2005 i el 2008, en plena bombolla immobiliàr­ia i, per tant, amb els preus pels núvols. És més, el 21,9% de les hipoteques afectades es van constituir el 2007. Mentre que els préstecs firmats abans del 2004 amb prou feines suposen un 9,3%. A més, la immensa majoria de les execucions hipotecàri­es sobre cases (el 86,5%, en el segon trimestre de l’any) corresponi­en a habitatges de segona mà.

Gairebé sis de cada deu d’aquests procedimen­ts judicials van afectar habitat- ges –el 30% del total eren la residència habitual dels hipotecats–, mentre que un 31% es van iniciar per préstecs per a l’adquisició de locals, garatges, oficines, trasters o edificis d’habitatges.

Catalunya acumula gairebé el 20% de les certificac­ions per execucions hipotecàri­es d’habitatges de particular­s. En concret, se’n van registrar 2.188 en el segon trimestre d’un total d’11.125. Només superen Catalunya, en xifres absolutes, Andalusia (2.757) i la Comunitat Valenciana (2.213). A gran distància apareix Madrid, amb 877 execucions hipotecàri­es d’habitatges de persones físiques. Si te- nim en compte la proporció d’aquest tipus de procedimen­t judicial sobre habitatges sobre el nombre d’hipoteques constituïd­es en els últims deu anys, el rànquing l’encapçala Múrcia amb un 0,30%, seguida d’Andalusia (0,27%), la Comunitat Valenciana (0,25%), les Canàries (0,23%) i Catalunya (0,21%).

Entre abril i juny d’aquest any es va procedir a l’execució hipotecàri­a de 17.223 habitatges, 1.454 finques rústiques, 1.218 solars i 9.030 d’un altre tipus de finques urbanes. Un any abans, en les mateixes dates, hi va haver més de 19.000 execucions d’hipoteques d’habitatges.

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? Integrants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, en una protesta a l’Incasòl
MARC ARIAS / ARXIU Integrants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, en una protesta a l’Incasòl

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain