La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi borsària i del petroli, els principals riscos per a les ciutats

L’exposició de Barcelona és de 10.800 milions d’euros, gairebé un 8,4% del PIB

- AINTZANE GASTESI Barcelona

En plena tempesta borsària provocada per la crisi xinesa i amb els preus del petroli per terra, l’Índex de Risc de les Ciutats de Lloyd’s, que analitza els grans riscos que amenacen més de 300 ciutats de tot el món, avisa que precisamen­t la crisi als mercats i l’impacte del petroli són els factors que més poden afectar l’economia de les principals urbs mundials.

Entre elles, Barcelona té una exposició al risc en els propers deu anys de 10.800 milions d’euros, que suposaran un 8,36% del PIB. Una mica més alt en percentatg­e que a Madrid, amb un 7,76% del PIB. Totes dues capitals compartei- xen els principals factors de risc: una crisi borsària, una crisi del petroli, inundacion­s i un atac cibernètic. Un impagament del deute (3,67%), un tall d’energia (1,85%) o el terrorisme (0,07%) se situen com a factors amb nivells de risc menor a la capital catalana.

“L’Índex de Risc de les Ciutats de Lloyd’s mostra que els riscos causats per l’home, com les caigudes de les borses o les crisis energètiqu­es, són cada vegada més importants en les economies de tot el món; a Espanya podrien estar en joc més de 18.000 milions d’euros a causa d’aquests riscos”, destaca en la presentaci­ó de l’informe Juan Arsuaga, president de Lloyd’s Iberia.

El nivell de risc (mesurat en Índex de risc elaborat a partir de l’anàlisi de l’exposició econòmica a possibles amenaces en els propers deu anys

El nivell de risc en percentatg­e del PIB situa Barcelona en línia amb Londres, Nova York o París

percentatg­e del PIB) col·loca Barcelona en línia amb grans ciutats com Londres, Nova York o París, segons aquest índex, que es basa en una investigac­ió de la Universita­t de Cambridge i que s’actualitza­rà cada dos anys.

A nivell global, l’índex destaca que l’impacte econòmic de les amenaces que represente­n 18 riscos analitzats per Lloyd’s supera els quatre bilions d’euros, un 12,24% del PIB estimat en els propers deu anys. Els resultats alerten que els riscos causats per l’home –ciberatacs, crisis energètiqu­es o terrorisme– ja tenen més pes en les economies modernes que els provocats per catàstrofe­s naturals.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Vista del Poblenou, el districte tecnològic de Barcelona
ÀLEX GARCIA Vista del Poblenou, el districte tecnològic de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain