La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els drons maten molts més civils que terroriste­s”

-

Fa més d’una dècada que hi ha una guerra protagonit­zada per drons dels Estats Units contra el Pakistan, però no se’n parla, no hi ha imatges d’aquesta guerra. A les zones tribals del Pakistan no hi poden entrar estrangers. Per això vaig decidir fotografia­r al meu país mitjançant drons les mateixes situacions en les quals mor la gent al Pakistan: casaments, funerals, quan estan fent esport...

És la seva manera de denunciar la situació? Pretenc iniciar un debat públic sobre si aquests “atemptats a la carta” que esquiven les lleis nacionals i internacio­nals és el que realment volem.

És la guerra contra el terrorisme. Els informes de periodiste­s locals i grups de drets humans mostren que sovint els objectius són mercats, escoles, hospitals... I que molts atacs són preventius.

Maten gent que encara no ha fet res? Sí. I per disparar a un sospitós, al qual haurien de detenir i jutjar, maten tothom que hi hagi al voltant. Tot gestionat per la CIA.

En diuen danys col·laterals. Vaig aconseguir una llista de centenars d’aquests atacs amb drons al Pakistan i el Iemen en els quals ha estat comprovada la mort d’innocents, des de la d’una àvia que collia verdures envoltada dels seus néts, fins a 18 treballado­rs morts en una vila mentre menjaven al final de la seva jornada, o la de 17 persones en un casament.

Com seleccione­n els objectius? Controlen els telèfons mòbils i quan una persona sospitosa es reuneix amb una altra, els tiren un míssil. Si el tema transcende­ix, diuen que han matat un terrorista perillós.

I tot queda per demostrar? Aquesta és la batalla constant entre la premsa i el Govern. La idea de la guerra dels drons s’ha venut a l’opinió publica com una nova arma màgica que mata només terroriste­s, quan en realitat la seva efectivita­t és baixíssima (2%), maten moltíssims més civils que terroriste­s.

Qui comanda aquests aparells? Joves operadors que treballen per parelles i que han estat entrenats a base de videojocs. Estan a 12.000 quilòmetre­s del seu objectiu, molts a Las Vegas, en un petit cubicle.

És com una guerra virtual? Sí. Mentre a l’altra banda la gent viu pendent d’aquests aparells que brunzeixen al cel constantme­nt, dia i nit, i que en qualsevol

 ?? ANA BELÉN JARRÍN ??
ANA BELÉN JARRÍN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain