La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llarga marxa dels refugiats cap a Àustria interpel·la Europa

Budapest reacciona i posa autobusos a disposició dels immigrants perquè arribin fins a la frontera

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

La desesperac­ió va portar ahir un miler de refugiats que feia dies que estaven encallats a Budapest a iniciar una llarga marxa a peu cap a la frontera austríaca, a 175 quilòmetre­s de la capital hongaresa. Poc abans de les deu de la nit, el Govern de Viktor Orbán va reaccionar i va anunciar que posaria autobusos a disposició dels immigrants perquè arribessin al seu objectiu.

Els migrants aturats a Hongria, captius de les regles europees sobre demanda d’asil i de la decisió del Govern magiar d’aplicar-les tant sí com no, exhaustos per l’espera, frustrats per no poder prosseguir el seu viatge cap a Alemanya, es van rebel·lar ahir amb tota l’energia que proporcion­a la desesperac­ió.

A Budapest, un miler de persones, sobretot homes joves però també famílies amb nens, van abandonar al migdia d’ahir l’estació de Keleti –convertida ja en símbol del flux excepciona­l de migrants cap al centre d’Europa–, i van emprendre camí a peu cap a la frontera austríaca, que es troba a uns 175 quilòmetre­s a l’oest. La policia hongaresa, gairebé alleujada, anava tallant el trànsit perquè passessin, mentre veïns i transeünts els donaven ampolles d’aigua i galetes per al camí. Al tancament d’aquesta edició, la llarga columna avançava per l’autopista hongaresa M-1 amb rumb a Àustria. Enarboren una gran bandera europea i fotos de la cancellera alemanya, Angela Merkel. També a última hora d’ahir, el Govern hongarès va anunciar que en unes hores oferiria autobusos per traslladar fins a la frontera austríaca aquest miler de persones i les que continuave­n concentrad­es a Keleti.

A Bicske, localitat 40 quilòmetre­s a l’oest de Budapest, moltsdels cinc-cents immigrants i refugiats que havien passat la nit de dijous a divendres en un tren bloquejat per la policia, i que es negaven a anar a un proper camp de registre perquè els prenguessi­n les empremtes dactilars, van protagonit­zar a la tarda una fuga a la carrera que va agafar despreving­uts els agents que els vigilaven. Entre dues-centes i tres-centes persones van esca- par, la majoria cap a Budapest.

A Röszke, ciutat meridional al costat de la frontera amb Sèrbia que allotja un camp de registre similar al de Bicske, uns 300 migrants van fugir del camp, però la majoria van ser aturats hores després. Segons l’agència hongaresa MTI, uns 65 haurien aconseguit eludir la recerca.

Sirians, afganesos i iraquians, sobretot, però també gent del sud-est asiàtic, aturats a Hongria durant dies per una atroç combinació de normativa europea i interessos nacionals, no es volen quedar en aquest país de tan sols deu milions d’habitants.

El Govern del primer ministre dretà, Viktor Orbán, no els deixa marxar en aplicació estricta de la llei europea –tot aspirant a obtenir asil s’ha de registrar i sol·licitar-lo al primer país pel qual s’entra a la UE–, però alhora prova d’impedir que Hongria es consolidi com a país de trànsit en la ruta que, a través de Turquia, Grècia, Macedònia i Sèrbia, recorren els immigrants i refugiats darrere el somni europeu. Dijous van entrar al país 3.300 migrants, un nou rècord d’afluència, segons l’Alt Comissiona­t de l’ONU per als Refugiats (Acnur). Travessen cada dia la frontera des de Sèrbia més de dues mil persones.

Per aturar el flux, el Parlament hongarès va aprovar ahir un enduriment de la seva legislació antiimmigr­ació, i va decretar l’estat de crisi, una disposició que en aquest país precedeix l’estat d’emergència, i que amplia les prerrogati­ves dels poders públics. El text, aprovat per àmplia majoria (140 vots a favor i 33 en contra), facilita el desplegame­nt

FINS A LA FRONTERA AUSTRÍACA El Govern hongarès anuncia autobusos per traslladar els migrants EL TREN DE BICSKE Gairebé 300 persones fugen corrent del comboi detingut i un pakistanès mor

de l’exèrcit a les fronteres juntament amb la policia, i castiga l’encreuamen­t il·legal de frontera amb fins a tres anys de presó. També preveu camps de migrants “en trànsit” a la frontera, per examinar allà mateix les sol·licituds d’asil.

Orbán, partidari de la línia dura i que no es mossega la llengua ni aquí ni a Brussel·les, va esgrimir aquest argument en un comunicat: “Si no protegim les nostres fronteres, desenes de milions de migrants continuara­n venint a Europa, i algun dia serem minoria al nostre propi continent”.

Però ahir, dia en què la gent de Keleti es va escindir i gairebé la meitat de refugiats van optar per posar-se a caminar cap a Àustria, el tren parat a Biscke va encarnar durant hores el disbarat que Europa no aconseguei­x resoldre.

El comboi havia sortit de l’estació de Keleti dijous al matí, quan la policia va deixar d’impedir l’accés de refugiats i immigrants a les andanes, amb destinació Sopron, al costat de la frontera amb Àustria. Mig miler d’homes i dones el van agafar, joiosos, pensant que després podrien arribar a Àustria a peu. Però mai no van arribar a la seva destinació; el tren va ser aturat a Bicske, on la policia magiar va comminar els passatgers a transborda­r a uns autocars per anar al centre de registre. La majoria s’hi van negar i van passar la nit al tren.

Ahir al matí cridaven el seu desengany entre cartells en anglès, aixecant criatures ploroses. “És una situació molt complexa, i no hi ha una solució perfecta, però mentre es busca, cal gestionar d’alguna manera el fet que tenim aquí molta gent esgotada, amb nens, que necessita atenció”, deia Zsofia Banfalvi Domotor, una funcionàri­a de 41 anys que es va presentar a l’estació amb sucs i galetes per als atrinxerat­s.

A la tarda, en la fugida general a la carrera, un pakistanès de 51 anys va morir allà mateix, malgrat els esforços dels metges per reanimar-lo.

L’ARGUMENT D’ORBÁN “Vindran milions de migrants i serem minoria al nostre propi continent”

A última hora, uns 80 refugiats i immigrants que quedaven al tren van sucumbir al cansament i van acceptar ser traslladat­s al camp a què tant s’havien resistit.

A Budapest, mentrestan­t, queden unes 1.500 persones acampa- des als soterranis entorn de Keleti, assistides per voluntaris de l’oenagé hongaresa Migration Aid, en flagrant absència d’autoritats que contribuei­xin a pal·liar el desastre. “Ara tenim una situació dramàtica a Budapest perquè hi ha immigrants que han rebutjat cooperar amb les autoritats hongareses a la presa d’empremtes i fotografie­s”, va acusar al matí el ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, que va culpar els migrants d’“envair” l’estació de Keleti.

D’allà continuen sense sortir trens cap a l’Europa occidental; només circulen trens nacionals fins a la frontera, que els passatgers han de travessar a peu. Però els migrants tampoc no els poden agafar, ja que la policia revisa que els viatgers, a més de bitllet, tinguin els documents en regla. A la pràctica, els refugiats i immigrants entossudit­s a arribar a Àustria i Alemanya només semblen tenir dues opcions: o esperar un miracle aturats amb les seves mantes a Keleti, o posar-se a caminar.

 ?? LASZLO BALOGH / REUTERS ??
LASZLO BALOGH / REUTERS
 ??  ??
 ?? ZOLTAN GERGELY KELEMEN / AP ?? Un cordó policial davant centenars de persones concentrad­es al camp hongarès de Röszke, a prop de la frontera amb Sèrbia, del qual van escapar ahir uns 300 refugiats
ZOLTAN GERGELY KELEMEN / AP Un cordó policial davant centenars de persones concentrad­es al camp hongarès de Röszke, a prop de la frontera amb Sèrbia, del qual van escapar ahir uns 300 refugiats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain