La Vanguardia (Català-1ª edició)

De vegades arriben cartes

-

LA carta que va escriure A los catalanes Felipe González al diari El País diumenge passat intentava ser una missiva d’afecte als ciutadans de Catalunya, però no va trobar el to. Jean-Jacques Rousseau advertia que les cartes amoroses s’escriuen sense saber què es dirà i s’acaben sense saber què s’ha dit. Per això, sovint, confonen més que no embadaleix­en. Es necessita una ploma precisa i un ànim temperat per trobar les paraules i per infondre emocions. Després de la lectura del redactat de González, es podia pensar que el destinatar­i eren els votants del PSOE a Espanya, més que el conjunt de persones que viuen i treballen a Catalunya. La seva comparació de la situació que es viu actualment amb “l’aventura alemanya o italiana dels anys trenta” va causar urticàries. Els intel·lectuals orgànics del sobiranism­e van ser implacable­s, però els no tan intel·lectuals, ni tan orgànics, ni tan sobiranist­es, es van sentir igualment molestos amb l’al·lusió. I segurament també amb el fet

DIRECTOR que tota sortida del laberint català proposada a l’article fossin unes vagues reformes pactades “que garanteixi­n els fets diferencia­ls, sense trencar la igualtat”.

L’expresiden­t, que és un home astut, mesurat i intel·ligent, reescriu la seva carta en una entrevista concedida a La Vanguardia, no s’apunta al discurs d’Alfonso Guerra (en altres temps el seu segon), segons el qual des de Catalunya s’està impulsant un cop d’Estat a càmera lenta, i apunta que està convençut que hi ha una sortida reformista. “Estic a favor d’una reforma que reconegui Catalunya com a nació”, proclama.

Les declaracio­ns de González, més enllà que insisteixi que no té responsabi­litats institucio­nals ni de partit, són rellevants. La influència del personatge continua sent gran al PSOE. Les seves paraules no passaran desaperceb­udes a Catalunya. Ni a Andalusia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain