La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retorn a Kobane

El pare de l’Ailan dóna sepultura a la seva dona i els seus dos fills a la ciutat siriana d’on havien fugit

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Il’Ailan descansa en pau. La pau que se li va negar en vida intentant fugir d’una guerra que el va sotjar en els tres anys que va durar la seva singladura vital. El nen, la imatge del qual després d’ofegar-se ha fet la volta al món, esgarrifan­t-lo, va ser enterrat ahir a la ciutat de Kobane, nord de Síria. El seu cos reposa així finalment al costat del del seu germà, en Galip, de cinc anys, i la seva mare, la Rihan, tots naufragats quan intentaven de forma desesperad­a arribar a l’illa grega de Kos. I amb això a la tan anhelada Europa.

L’Abdul·lah, el pare i únic superviven­t dels Kurdi, va donar sepeli a la resta de la seva família a la localitat de la qual intentava fugir. “Ara sóc un pare sense fills i ja no espero res d’aquest món, ja no vull res”, ha dit, desconsola­t. Però tot i la seva devastació –i potser conscient que la imatge de l’Ailan ha trastocat en molta gent del planeta la visió que tenia dels que fugen de la guerra i la destrucció– va trobar valor per afegir: “Només desitjo que acabi immediatam­ent el patiment que suposa la tragèdia que viu Síria. Desitjo que la pau i la tranquil·litat arribin per a Síria”.

A la humil cerimònia de comiat hi van assistir un centenar de persones. Les escenes de dol i consternac­ió es repetien amb les caixes de fusta on reposen les restes de les víctimes. “Hauré de portar aquesta càrrega a sobre sempre”, va dir l’Abdul·lah als presents després d’ajudar a transporta­r els taüts al cementiri dels Màrtirs de Kobane.

Els cossos van ser traslladat­s primer a Istanbul la nit d’abans-d’ahir abans d’arribar a l’enclavamen­t de Kobane, la ciutat símbol de la resistènci­a kurda davant l’Estat Islàmic. La família Kurdi va fugir diverses vegades de Kobane, de la guerra. I diverses vegades va intentar tornar i quedar-s’hi. Sense èxit, perquè la situació no millorava. Ara ja hi retorna de forma definitiva, com va confessar ahir l’Abdul·lah. “Només desitjava arribar a Europa pels fills”, va asseverar Suleyman Kurdi, el seu oncle. “I ara que són morts, desitja quedar-se aquí, a prop d’ells”. L’Abdul·lah també ha rebutjat un permís de residència que li ofereix ara el Canadà, va explicar la seva famí- lia. El país nord-americà va negar ahir que hagués rebut una petició d’asil d’Abdul·lah Kurdi, però va assegurar que sí que li consta una sol·licitud a nom de Muhammad, un germà de l’Abdul·lah i oncle de l’Ailan. També Teema Kurdi, la germana que viu des de fa anys al Canadà, va admetre que només havia pogut sufragar la petició d’asil d’en Muhammad. I va recordar sanglotant l’última vegada que va parlar amb la mare de l’Ailan: “Em va dir per telèfon fa una setmana que tenia molta por: ‘Estic tan espantada! Jo no sé nedar si passa alguna cosa a l’aigua!’”.

Mentre el funeral tenia lloc, altres refugiats desesperat­s intentaven creuar els escassos quatre

“La meva cunyada em va dir per telèfon que tenia molta por perquè no sabia nedar”, explica la tieta, Teema El Canadà nega que rebés una petició d’asil i diu que només té una sol·licitud per a un oncle de l’Ailan

quilòmetre­s que separen la costa turca de Bodrum de l’illa grega de Kos i altres illes. 57 d’ells van ser capturats per la guàrdia costanera turca dijous a la nit. Si ahir eren menys dels habituals els que ho intentaven era paradoxalm­ent a causa de la presència d’una munió de periodiste­s desplaçats a les costes de Bo- drum després que la fotografia de l’Ailan de boca terrosa sobre la sorra causés una commoció mundial. Dificultav­en així la sortida d’encara més desplaçats que prenen la decisió de creuar una Mediterràn­ia que ja s’ha emportat la vida d’unes 2.600 persones aquest any. Segons dades de què disposa Nacions Unides, només aquest any unes 300.000 han utilitzat perilloses vies marítimes per arribar a Europa. Moltes d’elles són infants.

S’hi va referir ahir el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu. “Aquests nens no van decidir on naixerien. És el seu destí. Però són les nostres decisions les que determinar­an el seu futur”, va constatar.

 ?? ANHA / AFP ?? Abdul·lah Kurdi va enterrar ahir a Kobane (Síria) els cossos dels seus fills Ailan i Galip i de la seva dona Rihan, ofegats en una platja turca
ANHA / AFP Abdul·lah Kurdi va enterrar ahir a Kobane (Síria) els cossos dels seus fills Ailan i Galip i de la seva dona Rihan, ofegats en una platja turca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain