La Vanguardia (Català-1ª edició)

Greus incidents amb immigrants a les illes gregues de Lesbos i Kos

- ATENES Agències

Les illes gregues de Lesbos i Kos han estat l’escenari en les últimes hores de greus incidents, entre els quals s’inclouen agressions als immigrants i refugiats que arriben a les seves costes a fi d’anar al centre d’Europa.

Al voltant d’un miler de refugiats, majoritàri­ament afganesos, van intentar ahir pujar per la força al ferri Blue star 1 a l’illa de Lesbos per traslladar-se fins al port del Pireu, a Atenes, cosa que va impedir la policia, que va utilitzar gasos lacrimògen­s. El vaixell va tancar els seus accessos i va salpar, i va deixar a terra alguns centenars de passatgers. L’alcalde de Lesbos, Spyros Galinos, va instar a prendre mesures immediates per alleujar la situació, que va qualificar de “bomba a punt d’explotar”, i va advertir que si no s’actua hi pot haver víctimes.

Hores abans, dijous a la nit, alguns habitants de l’illa de Kos van atacar amb bats els refugiats que es trobaven allà al crit de “Torneu als vostres països!”. Segons Amnistia Internacio­nal la policia local, que va utilitzar gasos lacrimò- gens, va intervenir massa tard. Els incidents van acabar amb diversos ferits, segons van informar mitjans locals.

Els atacants van ser grups de dreta que van argumentar que la situació és insostenib­le. Uns 4.000 migrants es troben a l’illa dormint a la intempèrie, ja que no hi ha centres d’acolliment al lloc.

La mateixa nit de dijous va arribar al Pireu una embarcació amb més de 1.700 migrants des de Lesbos i divendres al matí una altra nau va portar 2.500 persones a la mateixa ciutat procedents de Lesbos, Kos, Kàlimnos i Leros. L’afluència de refugiats a Grècia no s’atura. Com tampoc no ho fa el seu avanç cap al nord. Segons dades de l’Acnur, uns 5.600 migrants van entrar dijous a Macedònia des de Grècia, una xifra dues vegades major a l’habitual un dia, que oscil·la generalmen­t entre les 2.000 i 3.000 persones. La ruta migratòria continua cap a Sèrbia, Hongria i després a Àustria, i té com a principal objectiu l’arribada a Alemanya.

Uns 365.000 immigrants i refugiats han creuat la Mediterràn­ia des del gener i més de 2.700 han mort, segons va informar l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain