La Vanguardia (Català-1ª edició)

Otto Pérez passa en poques hores de la presidènci­a de Guatemala a la presó

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Otto Pérez Molina ja dorm a la presó. L’exgeneral va dimitir de la presidènci­a de Guatemala dimecres a la nit. I dijous, gairebé a la mateixa hora que el Congrés investia el vicepresid­ent Alejandro Molina com a nou mandatari, un jutge especial l’enviava a presó, acusat de corrup- ció, després de tota una jornada d’audiència judicial.

No obstant això, el jutge Miguel Ángel Gálvez va matisar que era “únicament presó provisiona­l i no preventiva”, per rebutjar la petició de l’advocat de Pérez, que volia evitar la imatge de l’exmandatar­i entre reixes. Finalment, el magistrat va concedir que l’exmilitar fos reclòs en el presidi d’una caserna i no en una presó comuna.

“La presó provisiona­l és per garantir la seguretat de Pérez Molina”, va afegir el jutge, donant eufemístic­ament resposta als opositors que alerten del risc de fuga de l’expresiden­t. “Si hagués volgut marxar del país ho hauria pogut fer; fins i tot fa dos dies o el mateix dia d’ahir”, va declarar Otto Pérez Molina als periodiste­s.

L’exgeneral, de 64 anys, es va tornar a asseure ahir al banc dels acusats, en la segona jornada de l’audiència que ha de decidir la seva situació processal. Quan va arribar a la sala, se li va escapar una llàgrima.

Com dijous, també ahir la Fiscalia va presentar nombroses escoltes telefòniqu­es gravades al mateix Pérez i als altres implicats en la trama, denominada La Línea, i que consistia en el contraban de productes amb la participac­ió de la duana, pel qual s’haurien defraudat al fisc més de tres milions d’euros.

En la seva primera declaració davant el jutge, Pérez va negar les acusacions, que va qualificar d’“incon- sistents” i va emfatitzar: “No vaig rebre diners”. Ahir també es van sentir intercepci­ons telefòniqu­es a l’exvicepres­identa Roxana Baldetti, empresonad­a des de fa dues setmanes.

Per la seva banda, Maldonado, després de prendre possessió, va definir el seu Govern com de “salvació nacional”, encara que va matisar: “No prometo miracles”. Aquest jurista i exministre de 79 anys amb prou feines tindrà quatre mesos per salvar el país, ja que deixarà el càrrec al gener, quan l’assumeixi el nou president, que sortirà de les eleccions de demà, tal com estava previst abans de la dimissió de Pérez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain