La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy s’avé a acollir tots els refugiats de Síria amb dret a obtenir l’asil

Santamaría agafa les regnes de la crisi i convoca les autonomies i els ajuntament­s

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Un gir de 180 graus sobre la política d’acollida als refugiats que fugen de la guerra de Síria. Si ja dimarts passat, després de reunir-se amb Angela Merkel, Rajoy va flexibilit­zar la seva actitud i es va avenir a ampliar la quota, ahir va fer un pas més i va assegurar que “Europa no pot renunciar a donar asil als que hi tinguin dret, perquè forma part del nostre tarannà com a europeus. És un deure moral de tots els europeus i Espanya tindrà una actitud constructi­va i positiva per atendre tots els que demanin asil i hi tinguin dret”.

No només un gir de 180 graus, sinó que davant la pressió exercida pels ajuntament­s governats per candidatur­es unitàries d’esquerres i amb Barcelona al cap- davant, que s’han declarat ciutats refugi, i la posició del PSOE, que ha instat al Govern de l’Estat a incrementa­r amb una quantitat significat­iva la quota que està disposada a assumir Espanya, el Consell de Ministres, que va conèixer un informe de la situació, va decidir ahir crear una comissió interminis­terial, amb set car- teres implicades: Interior, Justícia, Exteriors, Defensa, Ocupació, Sanitat i Educació. I Rajoy ha decidit posar-hi al capdavant Soraya Sáenz de Santamaría, com ha fet cada vegada que hi ha hagut una crisi que requeria una resposta coordinada i ràpida.

La comissió es reunirà dilluns per analitzar la situació i la set- mana que ve es reunirà la comissió sectorial de migració, que agrupa el Govern central i les comunitats autònomes, i a la qual han estat convidats els ajuntament­s, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Aquest organisme, que representa tots els ajuntament­s de l’Estat, està presidit per l’al- calde de Santander, Íñigo de la Serna, del PP, en espera de l’assemblea que es farà d’aquí unes setmanes per procedir a rellevarlo per adequar la comissió executiva a la representa­ció municipal sorgida de les eleccions del maig.

No obstant això, el president del Govern espanyol, en la roda de premsa que va fer a la Moncloa amb el primer ministre britànic, David Cameron, després de l’entrevista en què la crisi dels refugiats va tenir un paper molt important, va qualificar de “molt lloable” l’oferiment que han fet alguns ajuntament­s per acollirlos. No obstant això, va subratllar que el problema és que encara es desconeix la quantitat que n’hauran de rebre i els països on han demanat l’asil encara no han tramitat l’acollida, per la qual cosa encara no s’hi pot fer res.

Pel president del Govern espanyol, com pel primer ministre britànic, a més d’actuar amb celeritat cal ser eficaços, i és per això que cal fer les coses bé i de manera ordenada per acollir tots els que siguin mereixedor­s de l’asil: “Hem d’anar tots junts amb els mateixos objectius i ser eficaços”, va dir Rajoy.

Tant Rajoy com Cameron es van mostrar impression­ats per la tragèdia, i més després d’algunes imatges que s’han vist, cosa que fa que com a responsabl­es europeus hagin d’actuar “amb el cap i amb el cor”.

Per Rajoy la xifra que ha donat el PSOE, que ahir va presentar al Congrés dels Diputats una proposició no de llei en la qual insta el Govern a acollir els 4.288 refugiats que va demanar en un inici la Comissió Europea i que després de diverses negociacio­ns es van quedar en 2.739, quedarà també desfasada, ateses les dimensions que està adquirint el drama. Però Sáenz de Santamaría està disposada a parlar amb el PSOE i amb les principals oenagés per fer una política, va dir, que “ha de ser d’Estat”. El compromís, va assenyalar Rajoy, és que “Espanya no li negarà el dret d’asil a ningú”. Això sí, el Govern insisteix que també s’ha d’afrontar el problema en origen.

El president elogia l’actitud dels ajuntament­s, i els demana d’anar tots a l’una per ser eficaços

 ?? DANI DUCH ?? La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, conversant ahir amb els periodiste­s a la Moncloa
DANI DUCH La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, conversant ahir amb els periodiste­s a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain