La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unió proposa concertar l’educació fins als 3 anys

Espadaler destaca l’eix social del programa del partit

-

Unió ja ha deixat clar diverses vegades que no pensa en les eleccions del 27 de setembre només en clau nacional, perquè no consideren els comicis com a plebiscita­ris, sinó encarats en la recuperaci­ó econòmica i la creació d’ocupació, i sobretot, en el vessant social. Ahir precisamen­t el candidat a la Generalita­t i secretari general del partit, Ramon Espadaler, va presentar bona part del seu programa social, amb el focus posat en la família. Entre les mesures destaca la proposta sobre l’ensenyamen­t concertat.

Així, Espadaler va remarcar que “Catalunya serà més forta com més fortes siguin les seves famílies”, i va anunciar que entre totes les seves mesures socials UDC centrarà l’acció a instaurar un concert educatiu des dels zero anys a les llars d’infants, una mesura de suport a la família que permetria estabilitz­ar el preu de les matrícules de les guarderies, a més de facilitar la reinserció de les dones a la feina després del període de maternitat.

Sobre això, Espadaler va afirmar que la seva formació no es defineix “només com un partit nacionalis­ta, que també, sinó com un partit que té un component humanista i personalis­ta, i per nosaltres és important i prioritari posar la família i la persona al centre de l’acció política”. Segons el cap de llista d’Unió, l’Estat de benestar se sustenta sobre quatre eixos: educació, salut, pensions i serveis socials, tots enfocats des del punt de vista de la família. “La família és a la societat el que l’empresa és a l’economia”, va reblar.

Al costat d’aquesta iniciativa, el presidenci­able d’UDC també

RETROALIME­NTACIÓ Duran assegura que Rajoy fa el joc a l’independen­tisme i aquest als populars

va anunciar altres mesures en la mateixa direcció, com ara allargar el permís de maternitat fins a l’any i el de paternitat fins a les sis setmanes.

També, respecte al debat sobre les pensions, Espadaler va puntualitz­ar que “el que les farà sostenible­s o no és la natalitat; si estem en les dificultat­s actuals és per la piràmide d’edat que tenim” i, per tant, Unió pretén fer polítiques de suport a la natalitat que ajudin les famílies que no puguin compatibil­itzar-la amb el treball”.

Per altra banda, Espadaler va acusar el PP de fer-li la campanya a Junts pel Sí amb la reforma “fora de lloc” del Tribunal Constituci­onal. “Amb propostes com aquesta creix l’independen­tisme”, va assegurar després de presentar el programa del partit en l’àmbit familiar. Igualment, va assenyalar que la reforma del TC es una proposta “d’allò més electorali­sta”, i com a prova d’això va destacar el fet que fos Xavier Garcia Albiol, candidat del PP a la Generalita­t, qui la presentés. Pel secretari general d’Unió, els primers sancionats, si la iniciativa tira endavant, “hauran de ser ells”, en re-

CONSTITUCI­ONAL El president d’UDC veu la reforma exprés del TC contrària a tot cànon democràtic

ferència als populars, ja que “incompleix­en” les sentències de l’Alt Tribunal favorables a Catalunya.

En la mateixa línia, el president del comitè de govern d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, també va carregar en la seva habitual carta web dels divendres, contra el PP, a qui acusa de “fer el joc a l’independen­tisme” i que al seu torn “l’independen­tisme, a banda de fer el joc al PP a Espanya, també fa el joc i aplana el terreny per a un futur govern d’esquerres a Catalunya”.

Així, Duran recorda com ja el PP d’Aznar “va provocar el creixement” d’ERC, quan la liderava Josep-Lluís Carod-Rovira “després del gravíssim error del seu viatge a Perpinyà”. Pel líder d’Unió, els populars continuen “ensopegant amb la mateixa pedra”, tot i que, a parer seu, aquesta situació “ja els va bé” als populars, perquè els dóna rèdits electorals. Segons Duran, la proposta “exprés” de reforma del TC ho evidencia, una proposta que considera que va “contra tots els cànons democràtic­s”.

Quant a la convicció de Duran que el sobiranism­e “aplana el terreny” per un govern d’esquerres, el líder d’Unió recorda que ERC ha convidat la CUP i Catalunya Sí que es Pot a formar part d’un futur Executiu, i que “Junqueras ha afirmat que se sent més proper a la CUP en polítiques socials que a CDC”, o que el número u de la llista, Raül Romeva, “afirma públicamen­t i sense embuts (...) que no està disposat a defensar l’obra de govern” de Mas. Duran argumenta que “hi ha molta gent de bona fe que creu que votant Junts pel Sí està donant suport al president. No anirà per aquí”.

 ?? UDC ?? Espadaler durant la roda de premsa en què va presentar el programa electoral sobre família
UDC Espadaler durant la roda de premsa en què va presentar el programa electoral sobre família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain