La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta crida a “no rendir-se a fer una Espanya millor”

El líder del PSC rebutja formar “un front” contra Mas

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que la independèn­cia de Catalunya significa “rendir-se d’una Espanya millor”. El candidat socialista per al 27-S va advocar per “bastir ponts”, però en cap cas no formar “fronts”, davant el full de ruta d’Artur Mas, que va titllar d’“aventurer, inconscien­t i oportunist­a”. Perquè els seus propòsits constituei­xen “una amenaça amb una gravetat sense precedents”, va afegir Iceta en un esmorzar organitzat per Fòrum Europa a l’hotel Palace de Madrid.

Per al líder del PSC, el risc del desafiamen­t enarborat ara per Junts pel Sí no es deriva tant d’una aspiració independen­tista que ell veu “legítima”, encara que no la comparteix­i, sinó que el pla del president de la Generalita­t és –va opinar– un projecte “obertament secessioni­sta” que implica incomplir la llei i està propiciant ja “la destrucció del sistema polític català, amb la voladura de la seva pròpia coalició, CiU”.

Després d’acusar Mariano Rajoy de “no fer res per resoldre el problema” tret de brandar l’arma de la llei, Iceta va assegurar que el president del Govern central i Mas “es posen d’acord en les coses de menjar”. I va destacar la “coincidènc­ia” que el PP plantegés la seva polèmica reforma del Tribunal Constituci­onal –que faculta els magistrats per sancionar Mas– just quan el president es disposava a comparèixe­r davant del Parlament de Catalunya en relació amb les presumptes comissions del 3%. “No sé si Mas i Rajoy també s’estan posant d’acord en les coses del menjar electoral” utilitzant el conflicte de Catalunya com a “taula de salvació” per tapar els seus problemes amb vista als comicis autonòmics i generals, va dir.

En al·lusió a l’anunciada participac­ió intensiva de Pedro Sánchez en la campanya del PSC, el candidat socialista al 27-S va afirmar que el líder del PSOE sortirà “fins i tot en els espots de televisió” de la seva formació. També l’expresiden­t Felipe González intervindr­à en la campanya. El PSC serà PSOE més que mai, va assegurar.

Encara que Sánchez no va acu- dir a l’acte perquè estava tornant de Llatinoamè­rica, Iceta va estar ben acompanyat a la capital espanyola. La presentaci­ó va anar a càrrec del portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo. I van anar a la conferènci­a, entre altres, l’ex-secretari general Alfredo Pérez Rubalcaba; el secretari d’Organitzac­ió, César Luena; l’exministre i expresiden­t del Parlament Europeu Josep Borrell, i els igualment exministre­s Carlos Solchaga i Elena Salgado. També hi va assistir el president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de Freixenet, José Luis Bonet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain