La Vanguardia (Català-1ª edició)

La imatge

- Josep Cuní

El cos jeia inert a la platja seguint la lleu inclinació de la sorra. L’havia dipositat allí una marea en retrocés de les mateixes aigües que abans l’havien engolit i ara l’acariciave­n amb la seva escuma. Vambes, pantalons blau marí i samarreta vermella deixant a l’aire una part del tors immaculat de la innocència. Tenia tres anys i era un dels cadàvers de la costa turca de l’Egeu. Un viatge impossible i el mar tornant-lo al punt de partida.

No podem parlar de somnis frustrats perquè a aquesta edat s’ignora tot de la vida, fins i tot l’horror de què es fuig. Sabem el seu nom, Ailan Kurdi, i el del seu germà també ofegat, Galip, de cinc anys. La seva mare, Rehan, una altra víctima, els havia tret de Kobane, la ciutat kurdosiria­na més castigada per l’Estat Islàmic i de la qual només queda dempeus un 10%. Detalls que, sent importants, queden en complement de l’impacte emocional sofert que ha remogut les nostres consciènci­es. Totes.

Ho sabem els qui tenim la sort de gaudir de l’alegria d’un fill o d’un nét d’aquesta edat i que imaginem el pitjor. Però em resisteixo a creure que hi hagi algú amb un mínim sentit de la

Em resisteixo a creure que hi hagi algú a qui no se li hagi reobert la ferida de la tristesa

decència, la sensibilit­at i el seny a qui no se li hagi reobert la ferida de la tristesa. Perquè aquesta va ser la força del cop etzibat per aquesta imatge. Una bufetada que suposa l’abans i el després del drama dels refugiats i la vergonyosa actuació dels governs europeus, que obliden els mateixos convenis internacio­nals als quals apel·len quan d’altres els incompleix­en.

Tristesa fruit d’un fotograma dur per cru. Com la realitat que l’empeny i el món que la sustenta. Per això, els mitjans de comunicaci­ó més importants del continent no han tingut objecció a reproduir aquesta imatge i cridar així a la responsabi­litat dels seus governs.

I, de passada, recuperar la seva responsabi­litat, que no és cap altra que la d’avivar consciènci­es i mostrar a la gent allò que li passa a la gent. Sense els subterfugi­s ni miraments que la societat de l’opulència i la falsa moral ha anat introduint embolicats en la cel·lofana del fals respecte i lligats amb el colorit llaç de l’ètica interessad­a i la ideologia falsejada. Sepulcres blanquejat­s que vetllen per distreure els efectes reals dels fets reals. La responsabi­litat que imposa criteris de bondat entre una població que no els ha perdut, com demostren les seves constants bones reaccions malgrat els interessos dels seus representa­nts, amb els quals la distància és cada vegada més eloqüent i a qui no es perdona la falta de coherència.

Exactament la que es pot atribuir als comissaris del que és políticame­nt correcte, que qualifique­n de sensaciona­lisme en els altres el que ells mateixos tafanegen i retransmet­en a través de les xarxes. Una de les veritats que ens ha portat la transparèn­cia global és que ja ningú no està en condicions de donar lliçons de moral a ningú.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain