La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jo m’ho cuino

Cada cop hi ha més gent que es fa a casa els seus propis aliments gràcies a l’interès creixent pel que mengem i a cert gust per les coses més tradiciona­ls

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

La cultura i l’ètica del do it yourself, el fes-t’ho tu mateix (que en els cercles d’iniciats es coneix per les sigles en anglès DIY), no són una cosa nova. Es remunten a mitjans dels 50, quan moltes publicacio­ns van començar a difondre informació perquè la gent utilitzés les seves pròpies mans per fer productes de consum que normalment compraven ja fets. Als anys setanta, el fes-t’ho tu mateix va deixar de ser un simple manual per millorar la vida a casa i es va convertir en un moviment amb més contingut polític i ètic, molt vinculat amb els moviments anticapita­listes i anticonsum­istes dels 60 i que va calar entre les generacion­s de joves d’aquella dècada. Posteriorm­ent, el moviment punk va trobar en aquest fet una manera de consolidar una contracult­ura musical.

Però també està molt vinculat amb l’ecologia i la sostenibil­itat. La seva tesi és que el consum desenfrena­t causa un impacte negatiu en el medi ambient, ja que implica la generació de residus en grans proporcion­s, fins a l’extrem que tirem coses que després tornem a comprar. El corrent verd dins del do it

yourself està convençut que gran part de les nostres necessitat­s poden ser cobertes per una nova manera de consumir, fins i tot el que mengem.

Sílvia Navarro i Peio Vizcaya, per exemple, estaven avesats a treballar en processos de creació i transforma­ció d’objectes a escala profession­al, per la qual cosa fer el pas per obrir Family Beer, empresa dedicada al home

brewing, va ser el més natural. Amb aquesta base, el següent pas van ser els cultius domèstics, que van abonar el terreny perquè la gent s’atrevís a anar més enllà i comencés a fer pa, cervesa i fins i tot formatge. Quan es parla del fes-t’ho tu mateix vinculat amb aliments fets a casa cal entendre que el marc de referència social és l’urbà. Com explica Mafalda Impastato, propietàri­a de Quesos Caseros, “el que és nou és traslladar aquesta mentalitat a la ciutat, mentre que en el món rural el costum d’elaborar un mateix els seus aliments existeix des de sempre”.

Així que el fes-t’ho tu mateix cal entendre’l com una nova manera de consumir i que a més sembla que ha arribat per quedar-se. Segons Sílvia Navarro, sòcia i cofundador­a de Family Beer, “la nostra manera de con-

sumir seguirà en aquesta direcció encara molt més. Potser passaran de moda algunes activitats, però crec que ja s’ha instal·lat en el subconscie­nt col·lectiu el plaer de fer les coses per un mateix”.

A més, sota el fes-t’ho tu mateix més gastronòmi­c bateguen diverses preocupaci­ons molt presents en certs sectors, que d’alguna manera assegurari­en el seu futur més enllà de les modes.

D’una banda, l’interès per la qualitat dels aliments que consumim. Sílvia Navarro explica que quan ella i el seu soci van decidir crear el negoci van tenir molt clar que “els productes que oferiríem havien de ser de la màxima qualitat, perquè la gent que participa d’aquest món és el que busca”.

Però també hi ha una relació estreta amb el moviment slow

food i el retorn a cert “primitivis­me”. Això va ser el que va animar, per exemple, José María Carrasco i els germans Gerard i Roger Moliné a crear Salaos, que ven un dipòsit i bosses d’aigua de mar perquè tothom pugui “conrear” la seva pròpia sal. Segons Carrasco, els foodies –la gent que aposta pel fes-t’ho tu mateix, la cultura slow i el retorn als processos naturals– són els més interessat­s en aquest tipus de productes.

Andrés Bonilla és el responsabl­e d’El Amasadero, una botiga en línia que ven tot el necessari per fer pa a casa. Bonilla també creu que aquesta tendència està molt relacionad­a amb el moviment slow, perquè “és un procés en el qual gairebé el més important és saber esperar. Mentre menys acceleris i forcis, millors resultats obtindràs, la qual cosa xoca una mica amb la velocitat que ens aclapara cada dia”.

Un altre exemple d’aquesta tornada als orígens que impregna el fes-t’ho tu mateix és el for

aging, que va néixer de la mà de la nova cuina nòrdica i del seu xef més popular, René Redzépi, i no vol dir altra cosa que sortir al camp a recollir herbes i plantes per després donar-los les més variades aplicacion­s, des de la cuina fins a la preparació de remeis casolans.

Encara que aquest moviment tingués en els seus inicis una preocupaci­ó economicis­ta, ara mateix, el preu no és una motivació afegida. És més car cultivar els teus propis tomàquets o fermentar la teva pròpia cervesa que comprar-los a la botiga, ja que a més dels ingredient­s (normalment la gent que es dedica a aquestes activitats opta pels de tipus ecològic, que ja solen ser més cars) cal comprar els estris, que tampoc no són econòmics. José María Carrasco explica que “la sal és un dels ingredient­s més barats que hi ha i per tant Salaos és una aposta per viure una experiènci­a i tenir la teva sal feta a casa, com els petits horts a les terrasses on es cullen pebrots, tomàquets o herbes aromàtique­s: és més barat comprar-los, però produir-los tu mateix i cuinar amb ells després és una cosa irrepetibl­e”.

Actualment hi ha webs, com Instructab­les, en què es poden trobar manuals per fer qualsevol cosa. YouTube està ple de vídeos per aprendre a fer qualsevol cosa, que demostrari­a que el fes-t’ho tu mateix en els temps d’internet s’ha tornat social i col·laboratiu. Per als responsabl­e de Lékué la gent “pertany a comunitats que interactue­n entre elles i que intercanvi­en informació, gustos i novetats”. Per a Bonilla, “els que estem darrere d’aquesta mena de negocis ens ho prenem com un aficionat més. Participem activament en xarxes socials, compartint, difonent i aprenent” ja que la base de tot “ha estat la necessitat i les ganes d’organitzar-se en una espècie de tribu per facilitar-nos les coses entre nosaltres.

 ?? LÉKUÉ ??
LÉKUÉ
 ?? LÉKUÉ ?? Formatge fresc. Llet fresca, això sí, de la de debò, però que es troba amb facilitat en els lineals de productes refrigerat­s de qualsevol supermerca­t. S’escalfa a màxima potència al microones durant 15 minuts. Després, cal afegir alguna cosa perquè la...
LÉKUÉ Formatge fresc. Llet fresca, això sí, de la de debò, però que es troba amb facilitat en els lineals de productes refrigerat­s de qualsevol supermerca­t. S’escalfa a màxima potència al microones durant 15 minuts. Després, cal afegir alguna cosa perquè la...
 ?? FAMILY BEER ?? Cervesa. El més laboriós per fer la nostra pròpia cervesa a casa és l’obtenció del most, en el qual cal invertir prop de quatre hores. Es venen kits amb tot el necessari perquè els que vulguin es converteix­in en mestres cervesers. Fins i tot es venen...
FAMILY BEER Cervesa. El més laboriós per fer la nostra pròpia cervesa a casa és l’obtenció del most, en el qual cal invertir prop de quatre hores. Es venen kits amb tot el necessari perquè els que vulguin es converteix­in en mestres cervesers. Fins i tot es venen...
 ?? SALAOS ?? Sal. Un recipient de plàstic on s’aboquen 750 ml d’aigua de mar extreta de la Costa Brava i que compleix tots els requisits sanitaris ja que la sal que s’obté és apta per al consum humà. S’evapora al balcó.
SALAOS Sal. Un recipient de plàstic on s’aboquen 750 ml d’aigua de mar extreta de la Costa Brava i que compleix tots els requisits sanitaris ja que la sal que s’obté és apta per al consum humà. S’evapora al balcó.
 ?? QUESOS CASEROS ?? Roquefort, camembert, manxec. Sigui quin sigui el formatge en què pensem, avui dia és possible fer-lo a casa amb relativa facilitat. Hi ha botigues especialit­zades que venen tot el necessari, fins i tot la llet. Des de premses a ferments, qualls i...
QUESOS CASEROS Roquefort, camembert, manxec. Sigui quin sigui el formatge en què pensem, avui dia és possible fer-lo a casa amb relativa facilitat. Hi ha botigues especialit­zades que venen tot el necessari, fins i tot la llet. Des de premses a ferments, qualls i...
 ?? SODASTREAM. ?? Refrescos. Aigua de l’aixeta, una càrrega de CO i una àmplia
2 gamma de sabors fets amb productes i edulcorant­s 100% naturals és tot el que cal per fer els nostres propis refrescos amb les màquines de Sodastream.
SODASTREAM. Refrescos. Aigua de l’aixeta, una càrrega de CO i una àmplia 2 gamma de sabors fets amb productes i edulcorant­s 100% naturals és tot el que cal per fer els nostres propis refrescos amb les màquines de Sodastream.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain