La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una funcionàri­a de Kentucky, a la presó en no voler casar dos homes

El matrimoni se celebra, però Kim Davis provoca una croada antigai

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

“Benvinguts a Sodoma i Gomorra”, deia una de les pancartes amb què van ser rebuts ahir James Yates, de 41 anys, i William Smith, de 33, a les dependènci­es judicials del comtat de Rowan, a Kentucky, on un funcionari els va expedir la llicència matrimonia­l. El casament d’aquests dos homes es va celebrar enmig de la cridòria i davant una multitud de partidaris i contraris al matrimoni entre persones del mateix sexe i va ser notícia d’àmbit nacional, perquè feia setmanes que els nuvis intentaven casar-se, però a la secretària del comtat, Kim Davis, no li donava la gana de fer-ho, al·legant que si ho feia es veuria condemnada “a l’infern”. Va haver d’intervenir un jutge que va ordenar l’ingrés a presó de la funcionàri­a, perquè la parella pogués obtenir la llicència matrimonia­l que els va expedir un substitut.

“Ha triomfat l’amor”, cridaven satisfets membres del col·lectiu LGTB que s’havia mobilitzat en solidarita­t amb Yates i Smith, però el cert és que Kim Davis també s’ha convertit en un símbol de l’oposició religiosa a la igualtat de drets dels gais. La funcionàri­a va acabar empresonad­a després de negarse a acatar la sentència del Tribunal Suprem de juny passat, que reconeixia el dret universal al matrimoni entre persones del mateix sexe. Després de les denúncies dels perjudicat­s, un tribunal federal va ordenar a Davis que expedís la llicència matrimonia­l a la parella de Yates i Smith. La funcionàri­a va continuar negant-s’hi al·legant que “la llei de Déu està per damunt de les lleis dels homes” i que se l’obligava a optar “entre el cel i l’infern”. Ni tan sols va permetre que firmés la llicència un dels seus adjunts. Arribats a aquest punt, el jutge federal del districte, David Bunning, va ordenar l’empresonam­ent de Davis. “El tribunal no pot tolerar la desobedièn­cia de la seva ordre emesa legalment”, va declarar el jutge.

Només un dels sis adjunts que treballen amb Davis a l’oficina es va prestar a firmar la llicència de Yates i Smith que cal veure si tindrà validesa, perquè no són electes. Davis la pensa impugnar, segons van informar els seus advocats, i està disposada a seguir a la presó fins que aconseguei­xi el dret a no autoritzar matrimonis “quan la meva consciènci­a no m’ho permet”.

Representa­nts del col·lectiu LGTB temen que Davis aconseguei­xi convertir-se ara en punta de llança d’una croada de funcionari­s locals contra els casaments de parelles gai. És un moviment transversa­l. La mateixa Davis, de 49 anys, és funcionàri­a electa del Partit Demòcrata, però els que es van solidaritz­ar amb ella amb més o menys contundènc­ia van ser els candidats republican­s a la presidènci­a. Tots menys un: Donald Trump.

 ?? TIMOTHY D. EASLEY / AP ?? James Yates i la seva parella William Smith recullen la llicència per casar-se a les dependènci­es judicials de Rowan
TIMOTHY D. EASLEY / AP James Yates i la seva parella William Smith recullen la llicència per casar-se a les dependènci­es judicials de Rowan
 ?? HANDOUT / AFP ?? Kim Davis, secretària del comtat
HANDOUT / AFP Kim Davis, secretària del comtat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain