La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dia sense manters després de les pedrades al metro

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

L’absència de manters coincideix amb un sobtat reforç de la vigilància de la Guàrdia Urbana en els punts clau Els dos punts principals de venda ambulant a Barcelona van aparèixer ahir sense manters. Es tracta del Portal de la Pau i la plaça Catalunya, escenari dijous d’una violenta escomesa a pedrades dels venedors de carrer a la Guàrdia Urbana. No hi havia mercat ambulant improvisat, la qual cosa va oferir una visió inèdita respecte del que s’ha vist en aquests llocs durant tot l’estiu. El curiós fenomen va coincidir amb un canvi substancia­l dels dispositiu­s de vigilància de la policia local. Hi va haver un reforç notable d’uniformats, que per primera vegada van ocupar vestíbuls d’estacions de metro, i es va incrementa­r, però, de forma decisiva, el personal de paisà.

No van aparèixer els manters per motius que semblen confluir en dos factors: més presència policial i la decisió, potser, de donar-se una treva forçosa després dels greus fets que van tenir lloc dijous i en què una ciutadana i quatre guàrdies urbans van resultar ferits després que uns venedors ambulants decidissin llançar-los pedres de les vies del metro. La cadena de llançament­s va ser la resposta a un intent d’un guàrdia d’identifica­r un dels manters que lideren el col·lectiu. Es tracta d’un dels germans del manter conegut com a el Mandíbula, recentment detingut per la Guàrdia Urbana.

La gran novetat, a més de l’absència inèdita dels venedors ambulants, va ser precisamen­t una nova presència en un d’aquests escenaris: la de les unitats antiavalot­s de la Urbana a l’estació del metro de plaça Catalunya, que des de feia setmanes s’havia convertit en un mercat improvisat de qualsevol mercaderia. Els guàrdies de l’USP, la mateixa que el govern municipal va dir que volia eliminar o reduir considerab­lement, va baixar a les instal·lacions del metro i ho va fer portant el casc a la cintura, que tècnicamen­t es coneix com en transport. Es tracta d’una imatge molt més dissuasiva i que fins ara semblava que s’havia intentat evitar.

Es va trencar així la instrucció distribuïd­a aquest estiu mitjançant la qual no s’havia d’interve- nir “en el transport públic [metro, Renfe] pel risc de seguretat en les persones [viatgers, els mateixos venedors i els agents actuants]”. Amb el desplegame­nt d’ahir al metro, això queda en paper mullat, alhora que s’han despertat les preguntes sobre per què no s’havien fet servir abans aquests tipus de dispositiu­s, atès el resultat immediat obtingut amb aquest canvi.

A més de l’increment d’uniformats, la decisió de destinar un equip específic d’agents de paisà al control de la venda ambulant ha tingut la seva traducció al carrer, si es té en compte l’absència de manters als carrers registrada ahir. Vuit agents i un caporal sense uniforme de la comissaria de Ciutat Vella es van encarregar d’aquest tipus de tasques. En mitjans policials, es considera

Els agents ja baixen als vestíbuls de les estacions de metro i s’incrementa el servei de paisà

que els equips de paisà són molt eficaços en aquest aspecte perquè aconseguei­xen importants decomissos de mercaderia.

Pel que fa al Portal de la Pau, l’altre gran pol de venda ambulant, la total absència de manters, fins i tot a la passarel·la del Maremagnum, anomenada la rambla de Mar, dotava l’entorn d’una imatge molt poc freqüent en les últimes setmanes. En aquest escenari, sembla que el destacamen­t d’un parell de furgonetes dels Mossos d’Esquadra i també diverses patrulles de la policia portuària han tingut una influència directa.

 ?? JORDI ROVIRALTA ?? Membres de les unitats de seguretat ciutadana de la Guàrdia Urbana, ahir, a l’estació de Catalunya
JORDI ROVIRALTA Membres de les unitats de seguretat ciutadana de la Guàrdia Urbana, ahir, a l’estació de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain