La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llar de Rocky Balboa

A Filadèlfia hi ha alguns dels símbols per antonomàsi­a dels Estats Units i va ser el plató de les pel·lícules sobre el boxejador

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Filadèlfia és la ciutat, o una de les més importants, on cal anar si es vol conèixer la història de la independèn­cia dels Estats Units, de la qual l’any vinent se celebrarà el 240è aniversari. Encara que no tingui el glamur de ciutats com Nova York, ni potser l’interès arquitectò­nic de Chicago, la ciutat més important de l’estat de Pennsilvàn­ia, és el bressol de diverses icones molt made in USA.

Segur que molts recordareu, per exemple, Rocky Balboa, el valent boxejador de la sèrie de pel·lícules protagonit­zades per Silvester Stallone, i aquella escena de l’entrenamen­t del boxejador en què puja unes escales i quan les aconseguei­x coronar, ho celebra fent bots i saltirons mentre alça els braços en senyal de victòria. O també quan, en el tercer lliurament de la saga, al mateix lloc, Rocky assisteix a la inauguraci­ó d’una estàtua en honor seu. Aquestes escales, que es coneixen com the Rocky steps, són les del Philadelph­ia Museum of Art i s’han convertit en una atracció turística de tal magnitud que fins i tot se les considera el segon lloc més famós del món on s’ha rodat una pel·lícula, després de l’estació Grand Central de Nova York. Dalt de les escales, les empremtes de Rocky mostren als visitants el punt exacte des del qual el boxejador contemplav­a la Franklin Parkway als seus peus. L’estàtua, que Stallone va donar a la ciutat el 1980, es troba a prop de les escales, al recinte del museu.

Els fanàtics de les aventures de Balboa no poden deixar de visitar l’italian market. És el mercat a l’aire lliure més gran i més antic del país. El mercat italià és ple de dolços casolans, productes frescos i formatges saborosos. A més, es manté gairebé exactament igual que quan Rocky hi corria, el 1976.

Al mercat italià hi ha Esposito’s Meats, el lloc on Rocky practicava els seus cops, amb les enormes canals de boví com a sac de boxa.

Rocky tampoc no es podia resistir a un autèntic cheesestea­k de Filadèlfia (l’entrepà típic de la ciutat, pel qual també sospira- va Will Smith a El Príncep de Bel-Air) com els que preparen a Pat’s King of Steaks, on es va inventar aquest entrepà fa més de 80 anys.

A l’oest del museu, a la vora del riu Schuylkill, es troba la Boathouse Row, un carrer amb cases del segle XIX, que atreu corredors, caminants, ciclistes i patinadors i que era una altra de les zones d’entrenamen­t de Balboa.

Però no tot era entrenar-se i clavar cops de puny. Rocky tam- bé tenia temps per a l’amor. És al Zoo de Filadèlfia on el boxejador li demana matrimoni a Adrian i aquesta accepta. Al zoo es poden observar les mones, els ximpanzés, les cabres i altres animals que ronden per un sistema de senders elevats i a l’aire lliure que serpentege­n a través del parc zoològic més antic dels Estats Units.

I després del matrimoni vénen els fills. En una altra escena, Rocky i Adrian parlen de la seva futura paternitat mentre caminen per Rittenhous­e Square a Rocky II. Avui dia, els residents de la ciutat i les famílies continuen reunint-s’hi.

El cementiri històric de Laurel Hill és l’escenari d’una de les escenes més commovedor­es de la sèrie, quan Rocky s’asseu en una cadira plegable i visita la tomba d’Adrian a Rocky Balboa. Els mausoleus del cementiri són el lloc del descans final d’un bon nombre dels ciutadans i les celebritat­s més benestants de la ciutat. El primer divendres de cada mes s’hi fan recorregut­s guiats.

A la primera pel·lícula, Rocky vivia en un carrer just sota de l’El (d’elevated), la línia ferroviàri­a elevada al barri de Kensington. Aquesta línia travessa la ciutat des del nord-est, a través del downtown, i va fins a l’oest. En l’El Bar –situat just a sota de l’El a Fishtown– es pot trobar una mica l’ambient del barri de Rocky a la pel·lícula. La barra atreu a un públic fidel, gràcies a la cervesa barata, els aperitius, una taula de billar i música en viu els dimecres i els dissabtes. Un enorme pati a l’aire lliure ofereix el lloc perfecte per gaudir d’una Kensington Happy Meal, que consta de dues frankfurts, una bossa de patates, una llauna de cervesa barata Pabst Blue Ribbon (la preferida pels hipsters de tot el país, que la coneixen per les seves inicials, pibi-ar) i una joguina, tot per només 5 dòlars.

Quan Rocky ja s’ha retirat completame­nt de la boxa es dedica en cos i ànima al seu restaurant. Des del 1933, el Victor Café ha delectat els seus comensals amb la seva cuina italiana i les àries d’òpera cantades pels seus cambrers. Aquesta icona de la ciutat de Filadèlfia juga un paper clau a la sèrie, on es transforma en Adrian, el restaurant de Rocky Balboa.

Les escales del Museu d’Art són el lloc, relacionat amb les pel·lícules de Rocky, més popular de la ciutat Si es vol viure una mica l’ambient del barri on vivia Balboa cal anar al mercat italià

 ?? R. KENNEDY. ?? L’italià és el mercat a l’aire lliure més gran i més antic dels Estats Units
R. KENNEDY. L’italià és el mercat a l’aire lliure més gran i més antic dels Estats Units
 ?? D. CRUZ ?? La Campana de la Llibertat no apareix en cap pel·lícula de Rocky, però és un dels símbols de la ciutat
D. CRUZ La Campana de la Llibertat no apareix en cap pel·lícula de Rocky, però és un dels símbols de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain