La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els dos fronts de Neymar

El Barça afrontarà la renovació del davanter sense que s’aturi l’embolic judicial

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Una renovació obligada que el club no vol demorar gaire més i una nova desfilada per l’Audiència Nacional després de l’admissió a tràmit d’una querella de la societat brasilera DIS, antiga propietàri­a d’un 40% dels drets federatius del jugador, que ara acusa el FC Barcelona i el seu president d’un delicte d’estafa i un altre de corrupció de particular­s. Els camins de Neymar al Barça són tan exitosos en el terreny esportiu com capciosos fora del camp. Tot i que que només han passat dos anys des del seu fitxatge, el temps ha demostrat que l’aposta pel crac brasiler va ser una d’aquelles grans jugades destinades a passar a la història, com al seu dia ho van ser les operacions de Kubala o Cruyff o l’aposta pel jove Leo Messi. Tot i que en aquest temps també hi ha hagut qui no ha desaprofit­at la seva arribada per portar el club a una greu crisi social i a una exposició judicial sense precedents.

En espera de l’evolució dels dos processos judicials oberts al voltant del jugador –el cas obert pel soci Jordi Cases, sobre el qual l’Audiència Nacional ja es va declarar incompeten­t i que ara s’instrueix a l’Audiència Provincial de Barcelona, i el que va encetar DIS el passat juny davant la mateixa instància–,

DE LA GESPA AL FANG El club vol retenir-lo fins al 2021; el fiscal José Perals podria citar-lo per la querella de DIS

la direcció esportiva blaugrana afronta una ampliació del contracte del jugador que el vincularia al club tres temporades més, fins al 2021, quan tindrà 29 anys.

L’oferta elevaria la fitxa del brasiler dels gairebé nou milions que percep ara com a fix, més variables, fins als 14 fixos. Unes xifres que situarien els seus emoluments només per sota dels de Messi, tot i que el club guarda discreció sobre les xifres. Si bé encara no s’han iniciat les negociacio­ns, els primers con- tactes han deixat clara una bona predisposi­ció per ambdues parts.

Abans que les novetats sobre la renovació, arribaran les notícies des dels estaments judicials. La previsible resolució del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional contra el recurs d’inadmissió a tràmit del FC Barcelona de la querella de DIS –és molt infreqüent que un jutge es desdigui d’una decisió– pot portar de nou el fiscal José Perals a actuar amb celeritat i citar a declarar una vegada més el president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, el pare del jugador i fins i tot el mateix Neymar, que DIS també acusa de la comissió dels dos delictes que exposa en la seva querella.

La paradoxa és que la societat brasilera ja va provar de personarse a l’anterior causa que s’instruïa en aquesta instància contra el Barça i l’Audiència Nacional no ho va admetre. Ara ho fa apel·lant a dos delictes d’estafa i corrupció, i fa que el mateix jutjat instrueixi sobre els mateixos fets primer un presumpte delicte fiscal i ara dues figures delictives diferents. Amb major o menor recorregut processal, és probable que el club –i ara el mateix jugador– no s’escapi d’un nou escarni públic.

La querella de DIS argumenta que els convenis que van firmar el Barça i el Santos per adquirir els drets preferents per tres jugadors del club brasiler i per disputar dos partits amistosos –xifrats, respectiva­ment, en 7,9 i 4,5 milions d’euros– són en realitat contractes simulats per ocultar pagaments al Santos en concepte de traspàs. Així mateix, la societat veu un delicte de corrupció al contracte firmat entre el FC Barcelona i la societat N&N que comprometi­a el club a executar el fitxatge, tot i que sense tenir en compte que a qualsevol contracte laboral la voluntat del treballado­r és prioritàri­a.

Al marge de tota polèmica, Neymar es troba aquests dies concentrat amb la seva selecció als Estats Units, on el Brasil jugarà dos partits amistosos. El primer d’ells aquesta nit (22.00 h) contra Costa Rica a Nova Jersey. La seva participac­ió, però, és dubtosa després de retirar-se dijous de l’entrenamen­t del combinat per molèsties a un genoll. Dimecres a la matinada, el Brasil tancarà la seva gira d’amistosos contra la selecció dels Estats Units.

 ?? EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / EFE ?? Neymar, durant un dels entrenamen­ts d’aquesta setmana del Brasil als Estats Units
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / EFE Neymar, durant un dels entrenamen­ts d’aquesta setmana del Brasil als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain