La Vanguardia (Català-1ª edició)

132 empreses s’adjudiquen la interrompi­bilitat del 2016

- C. LAFRAYA Madrid

La subhasta d’interrompi­bilitat per al 2016, mecanisme pel qual grans empreses obtenen bonificaci­ons en el preu de l’electricit­at a canvi de desconnect­ar-se del sistema en cas de necessitat, es va tancar amb l’adjudicaci­ó a 132 empreses. Ha quedat fora la química Inovyn-Solvay per incomplime­nt en les anteriors edicions.

La subhasta es va tancar abans del que s’esperava. Estava previst que aca- bés ahir divendres i es va concloure dijous passat. A més, va caldre efectuar una subhasta addicional, ja que alguns blocs havien quedat deserts.

En concret, s’han adjudicat 434 blocs en les subhastes de 5 megawatts (MW) i 8 blocs en la subhasta de 90 megawatts. En total, 442 blocs.

El preu en la subhasta de 5 MW ha estat de 134.808 euros el megawatt i en la de 90 MW s’ha elevat a 292.013 euros el megawatt.

Dels 434 blocs de 5 MW, un total de 383 blocs es van adjudicar a grups empresaria­ls i 51 blocs a persones físiques o jurídiques. Mentre que els 8 blocs de 90 MW es van adjudicar a grups empresaria­ls.

En total, suposa uns 500 milions per al sistema elèctric. Algunes empreses, sobretot les renovables, es queixen que l’esmentada interrompi­bilitat s’utilitza en poques ocasions i, tot i això, té un cost alt per al sistema. En altres ocasions també hi ha hagut polèmica, com en el cas de l’empresa gallega Alcoa, per l’adjudicaci­ó per plantes o per grups empresaria­ls. Sigui com sigui, les firmes que es beneficien dels descomptes són companyies d’indústria pesant, com ara cimenteres o papereres, els consums de les quals són elevats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain