La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estal, a buscar la vodka russa

El fabricant d’envasos del Baix Empordà creix enfocat a les begudes i la perfumeria

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

Estal Packaging, especialit­zada en envasos de vidre –el negoci principal– i embalatge per a la indústria alimentàri­a i begudes alcohòliqu­es, ha iniciat la seva entrada al mercat rus, planejada des de feia uns anys però que es va veure endarrerid­a per la inestabili­tat política. L’objectiu de l’empresa és explotar el sector de begudes, amb la vodka prèmium (de gamma mitjana-alta i alta) com a objectiu principal, i a més apunta a la perfumeria, àrea de negoci en la qual opera des del febrer. “És un país amb actors molt grans, on si encaixes el teu producte pots tenir un creixement notable”, explica Gerard Albertí, director general d’Estal. L’arribada també potenciarà mercats propers en els quals ja era present, amb Polònia com a gran beneficiad­a.

Fundada el 1992 i amb seu a Sant Feliu de Guíxols, l’entrada a Rússia suposarà una empenta en la facturació de l’empresa familiar. Albertí creu que tindrà un impacte del 5% sobre la xifra actual, que rondarà els 23 milions d’euros aquest exercici, per sobre dels 20 milions del 2014. El 50% dels ingressos es donen a Espanya, on es treballa de forma destacada amb els sectors del vi i de l’oli. La meitat restant es reparteix pel món, amb França, els Estats Units i Portugal com a països rellevants.

La producció també té caràc-

La companyia factura 23 milions, la meitat a l’estranger, i amb el nou repte espera créixer un 5%

ter global, ja que Estal compta amb instal·lacions pròpies per a estudi, concepció, disseny i enginyeria, però la fabricació s’encarrega a tercers. Així, el 60% es realitza a Europa i el 40% restant a l’Àsia, Àfrica i Amèrica. “Venem a tots costats perquè fabriquem a tots costats, diversific­ar ens ajuda a globalitza­r vendes”, resumeix Albertí, si bé diu que s’intenta que sigui a prop de casa, “per controlar-ho millor”. A Catalunya compta amb 20 empleats, als quals cal afegir-ne 10 més a les delegacion­s.

Oferir un producte únic és una altra de les claus del creixement. Avui, un 15% de les vendes es produeixen gràcies a productes innovadors: “Són aquells que només nosaltres tenim, que donen una alta marginalit­at i diferencia­ció”, apunta Albertí, que assenyala que van guanyant pes. En aquest sentit, una de les demandes actuals en embalatge és el disseny eficient.

De cara al futur, en els propers anys Estal entrarà en l’envasament per a farmàcia, treballant per posicionar-se durant uns dos exercicis i amb la idea que es consolidi en la facturació en uns cinc anys. “Hi ha moltes oportunita­ts en cosmètica natural”. Pel que fa al negoci actual, es potenciarà la presència a Cuba, ja que l’obertura econòmica serà una ocasió per aconseguir clients en la indústria del rom.

 ?? MARTÍ ARTALEJO ?? Gerard Albertí, director general d’Estal Packaging
MARTÍ ARTALEJO Gerard Albertí, director general d’Estal Packaging

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain