La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aprenent a pescar

- ARTURO SAN AGUSTÍN

La Barcelonet­a, el barri sense llei, ha aconseguit sobreviure un estiu més. Tot Barcelona ja és la ciutat sense llei. A Barcelona manen pinxos de diferent pelatge, però és al barri de la Barcelonet­a, a l’estiu, on l’absència de la llei es fa més insuportab­le per als seus veïns. La que no ha aconseguit sobreviure és la llibreria que Paco Camarasa i Montse Clavé van decidir obrir fa tretze anys al carrer de la Sal, a la Barcelonet­a. Em refereixo a la llibreria Negra y Criminal, especialit­zada en novel·la negra i que el proper 3 d’octubre tancarà definitiva­ment la porta.

“Ja no som necessaris” va dir dimarts passat Paco Camarasa. Però Paco, que dimarts ja no tenia aquell entusiasme llevantí amb el qual recomanava als seus clients obres com 1.280 ànimes, Collita vermella o El llarg adéu, sap que continua sent necessari. Sou necessaris, Paco i Montse. Mai com ara no han estat tan necessaris els llibreters. Quan una veritable llibreria tanca els culpables som els lectors, que ja no comprem tants llibres com abans. O que ja no en comprem cap. O que només llegim la novel·la o cosa sueca i noruega que cert màrqueting intenta encolomarn­os.

No plorem, doncs, durant l’enterramen­t d’una llibreria. A la llibreria Negra y Criminal l’hem matat nosaltres. Tots som ja capaços de comprar una novel·la en una gasolinera. Per exemple. En aquesta societat nostra són més abundants els compradors de llibres que els lectors. És clar que tampoc no abunden els veritables editors.

Afortunada­ment no tot a la Barcelonet­a, el barri sense llei, és mort literària; carterista marroquí; borratxo anglès, alemany o espanyol; agressiu rodamón eslau; pakistanès preparant infames beuratges; senegalès de la il·legalitat i la falsificac­ió o falsa massatgist­a xinesa destrossan­t les cervicals d’algun idiota a la platja. A la Barcelonet­a també sembla que vulgui néixer un nou dia. S’està fent de dia, per exemple, al moll de Pescadors. O sigui, que encara que el turisme i l’especulaci­ó immobiliàr­ia estan liquidant els pocs pescadors barcelonin­s que encara ens queden, alguns d’ells s’estan reinventan­t, com diuen ara els filòsofs de plàstic i televisió. Potser més que reinventar-se el que volen són que els ciuta- dans coneguem bé les coses de la mar.

A Barcelona ja es pot passar una jornada a alta mar a bord d’una barca de pescador. Es pot, doncs, aprendre a pescar. I també sopar, al port, a bord d’una d’aquestes barques, com la Nus o L’Ostia, que és on mana el pescador i patró José Antonio Caparrós. I abans del suquet de peix o l’arròs caldós cuinats per Montse i Núria, el patró Caparrós, el Capa, t’ensenya i t’explica la subhasta del peix a la llotja o t’ensenya a preparar les arts, les xarxes. José Antonio Caparrós és un gran comptador de les coses de la mar. Del que és seu, que és la mar, els peixos, els pescadors, en sap molt més que aquell vell pescador que es va inventar, a mitges, el novel·lista Ernest Hemingway. A més, Caparrós gaudeix de la col·laboració de la seva filla Cristina, que a més de doctora en Químiques és dona eficient i atractiva. El seu avi patern, el ros i llegendari pescador conegut com el Nen, estaria molt orgullós de la seva néta.

Mentre a la Barcelonet­a ja només compten amb l’Eclipsi, un dels iots del rus Roman Abramóvitx; aquells creuers plens de ianquis obesos, que estan malalts de pastisseri­a industrial i televisió o les noves hordes del patinet elèctric, amb les quals tampoc no s’atreveix l’alcaldessa Ada Colau, els pescadors intenten sobreviure. I, a més, ens ensenyen, que això sempre és bo. Tret dels pescadors de la Barcelonet­a, gairebé totes les altres coses continuen, doncs, igual que abans, senyora alcaldessa. A la Barcelonet­a i a Barcelona.

Les voreres, la ciutat sencera continua sent propietat privada d’alguns ciclistes i una part del carrer Girona viu sense il·luminació pública una nit sí i l’altra, també. Aquestes llargues i contínues apagades, dignes del Bucarest d’aquell Ceaucescu i que algun dia propiciara­n un greu accident de trànsit, no els tolerarien a Nou Barris. Però a Nou Barris la ciutadania es mobilitza i protesta. A l’Eixample, on els vianants, tant aborígens com estrangers, han deixat d’utilitzar els xamfrans, dormim i només de vegades ens lamentem en veu baixa. La no utilitzaci­ó per als vianants de xamfrà a l’Eixample, l’ús de la línia recta, només pot ser un signe dels nous temps: estem tornant a la selva, al món rural, al viarany, a la drecera.

 ?? MARC TORRELL ?? El pescador i patró José Antonio Caparrós amb la seva filla Cristina al moll de la Barcelonet­a
MARC TORRELL El pescador i patró José Antonio Caparrós amb la seva filla Cristina al moll de la Barcelonet­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain