La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cameron diu que Catalunya sortirà de la UE si s’independit­za

Al costat de Rajoy, el primer ministre britànic separa el cas català de l’escocès i demana respecte a la llei

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid/ Lloret de Mar TONI BATLLORI

El president Mariano Rajoy va aconseguir ahir el pronunciam­ent inequívoc contra la independèn­cia de Catalunya que buscava del primer ministre britànic. David Cameron va considerar diferent el cas d’Escòcia, on va convocar un referèndum, i va insistir a complir “amb l’imperi de la llei”. També es va mostrar segur que Catalunya sortiria de la UE.

Dues de dues. El president Mariano Rajoy va veure complerts ahir els seus desitjos d’arribar a la campanya del 27-S amb pronunciam­ents clars dels seus socis europeus sobre Catalunya i, si ja ho va aconseguir dimarts a Berlín amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir va donar per complerta la missió quan va rebre un pronunciam­ent clar i explícit del primer ministre britànic, David Cameron.

En línia amb la posició que manté el Govern espanyol, Cameron va diferencia­r entre les situacions d’Escòcia, on l’Executiu britànic va pactar amb els escocesos un referèndum d’independèn­cia, va subratllar, i el procés sobiranist­a que lidera Artur Mas. I reproduint gairebé al peu de la lletra les tesis que repeteix una vegada i una altra Rajoy, David Cameron va remarcar la importànci­a que “els països, els governs, els primers ministres i aquells que vulguin agafar un altre camí, compleixin l’imperi de la llei i s’ajustin a l’imperi de la llei”.

Encara es va mostrar més clar quan va parlar directamen­t del que passaria amb una Catalunya que se separi unilateral­ment d’Espanya: l’expulsió de la Unió Europa. I això ho diu qui ha decidit plantejar un referèndum sobre la continuïta­t del Regne Unit a la Unió Europea, que Cameron defensarà a la campanya.

Explicar aquest projecte a Rajoy va ser el principal motiu de la seva visita ahir a Espanya, dins d’una ronda amb els seus homòlegs europeus i en què el premier planteja una sèrie de reformes en l’arquitectu­ra institucio­nal europea que convencin els britànics de votar a favor de continuar a la UE.

El primer ministre britànic va dir que té clar el que passaria amb Catalunya, perquè ja es va plante- jar quan a Escòcia es propugnava la separació del Regne Unit mitjançant la consulta. “Si una part d’un Estat declara la secessió, ja no forma part de la Unió Europea i hauria de començar a fer cua darrere d’altres països candidats”, va afirmar. Aquesta, va subratllar Cameron, és la posició de la Comissió Europea i de “qualsevol expert constituci­onal en Europa”.

Però Cameron no es va limitar a avalar les tesis de Mariano Rajoy en la qüestió catalana, sinó que va llançar un missatge als catalans, el mateix que va ser el seu lema en el referèndum d’independèn­cia d’Escòcia, que va decidir mante- nir-se al Regne Unit: “Estem millor junts”.

El líder tory va afirmar que, “igual com el Regne Unit”, Espanya “és un gran país”, i va recordar que el missatge que ell va transmetre amb èxit als escocesos és que “estem millor junts, som més forts i més pròspers”.

Cameron va fer aquest pronunciam­ent al palau de La Moncloa, en la roda de premsa que va fer al costat de Rajoy, amb qui va dinar a Madrid, després d’una reunió de feina. El president espanyol es va referir també a la situació a Catalunya i, sobretot, als retrets de “falta de diàleg” que li ha adreçat aquests darrers dies el president de la Generalita­t, Artur Mas, que el fa responsabl­e del fet que ell no hagi tingut més remei que convocar les eleccions del 27-S, perquè els catalans es puguin expressar.

Rajoy va tornar la pilota a Mas, no perquè estigui disposat a dialogar sobre qualsevol cosa, sinó perquè com a president de la Generalita­t “hauria de saber que hi ha coses sobre les quals no es pot negociar perquè estan fora de la llei”.

“Un diàleg per propiciar la independèn­cia de Catalunya no hi pot ser i no hi donarem suport”. És la seva posició no només per convic- ció sinó perquè com a president del Govern espanyol no té cap més opció, i el contrari seria il·legal. Per això insisteix que des de la seva responsabi­litat de govern no dialogarà “de res sobre la unitat d’Espanya i la sobirania nacional”, sobre la qual no els correspon decidir els catalans sinó al conjunt dels espanyols, tal com recull la Constituci­ó.

MISSATGE A CATALUNYA Cameron repeteix el discurs escocès: “Estem millor junts, som més forts i més pròspers” DIALOGAR PER A QUÈ Rajoy respon a Mas que no hi pot haver un diàleg per propiciar la independèn­cia CRIDA La vicepresid­enta Santamaría exigeix a Mas que deixi d’enganyar els catalans

Per Rajoy, la dinàmica en la qual ha entrat el líder de Convergènc­ia és perniciosa “i no porta enlloc”, perquè no és veritat que vulgui dialogar, sinó només imposar els seus plantejame­nts.

Una posició que va reforçar la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que va subratllar que Mas va en contra del “signes dels temps”, en una Europa que vol sumar i no dividir, per la qual cosa li va demanar que no enganyi els catalans.

Per la seva banda, el ministre de

l’Interior, Jorge Fernández, va advertir Mas que incorrerà en un delicte si no revela davant la Justícia la identitat del periodista que va avisar CDC que al cap de poques hores la Fiscalia escorcolla­ria la seva seu central a Barcelona per buscar proves de la seva relació amb la constructo­ra Teyco.

Mas va explicar aquesta setmana al Parlament la “xivatada”, en un intent de demostrar que Interior havia “filtrat” als mitjans que hi hauria escorcolls en diverses seus convergent­s. Ara, però, aquesta afirmació se li pot girar com un bumerang, o si més no bé ho creu el Govern espanyol. “Mas té l’obligació de col·laborar amb la Justícia i revelar la persona que els va avisar de l’actuació judicial i va cometre un delicte”, va dir Fernández. El ministre va dir que, en cas de no poder demostrar el que va dir, serà “igualment greu”, perquè Mas hauria mentit en seu parlamentà­ria. El ministre va lamentar, així mateix, les insinuacio­ns de Mas que la Guàrdia Civil va actuar al servei del Govern en el cas Teyco.

“Sap molt bé que van actuar com a policia judicial d’un jutjat del Vendrell que ha obert aquest cas després de la denúncia d’una regidora d’ERC de Torredemba­rra”, va declarar el ministre Fernández Díaz ahir a l’Escola d’Estiu del PP, a Lloret de Mar, acte que avui clausurara­n el president del Govern, Mariano Rajoy, i el candidat, Xavier García Albiol.

 ?? DANI DUCH ?? El premier David Cameron i Mariano Rajoy passejant ahir pels jardins del complex de la Moncloa
DANI DUCH El premier David Cameron i Mariano Rajoy passejant ahir pels jardins del complex de la Moncloa
 ??  ??
 ??  ??
 ?? AGUSTÍ ENSESA ?? Jorge Fernández amb Alicia Sánchez-Camacho i Andrea Levy
AGUSTÍ ENSESA Jorge Fernández amb Alicia Sánchez-Camacho i Andrea Levy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain