La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Barcelonet­a perd la paciència i exigeix solucions a l’Ajuntament

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

Els veïns es manifesten contra els pisos turístics il·legals i els botellots

Un grup sorollós i molt festiu de veïns recorre el centre de la ciutat per ‘bombardeja­r’ dues plataforme­s d’allotjamen­ts turístics La Barcelonet­a ha tret el canó, de manera metafòrica i literal, contra els pisos turístics il·legals, els botellots a la platja i les matinades interminab­les de sarau als carrers. Els veïns es van manifestar ahir a canonades contra immobiliàr­ies virtuals com ara Booking i Airbnb, que reconeix que hi ha un problema al barri. Els manifestan­ts afirmen que subsisteix­en els mateixos problemes que van denunciar l’any passat, tot i que són menys visibles perquè estan mig amagats per la resposta al drama dels refugiats sirians o el problema de la crisi dels manters.

La plataforma veïnal La Barcelonet­a Diu Prou, que va convocar l’acte i va acabar la protesta a la plaça Sant Jaume, denuncia els errors del programa Autoritas, el sistema informàtic presentat al seu dia com una forma senzilla i eficaç perquè els inspectors de l’Ajuntament fessin expedients electrònic­s en apartament­s clandestin­s. Però l’última tecnologia ha xocat amb la picaresca més basta, explica Lluís Armengol, ideòleg del lema de la convocatòr­ia, adreçada a Airbnb i Booking, les seus de les quals van ser canonejade­s al passeig de Gràcia i la Via Laietana: “Com que estem farts que vingueu a casa nostra, ara nosaltres anem a casa vostra”. Molts propietari­s, que la primera d’aquestes immobiliàr­ies virtuals qualifica de “mals actors”, indiquen als turistes que no obrin la porta als inspectors, fet que dificulta la notificaci­ó de l’expedient i paralitza el procés. Actualment hi ha almenys 370 expedients oberts.

Un grup d’entre 150 i 200 veïns, pocs però molt sorollosos i festius, van demanar ahir solucions mentre recorrien el centre de Barcelona. La marxa va acabar a la plaça Sant Jaume, on l’Ajuntament i la Generalita­t també van ser saludats per l’estrella de la concentra- ció: el canó. Es tracta d’un artefacte centenari que ha fet les delícies de generacion­s de nens del barri des de fa cent anys. Els fundadors del restaurant Can Tipa, un negoci històric del passeig Joan de Borbó, que fa poc ha canviat de mans, van encarregar una còpia d’un canó que van veure una vegada a França. Volien donar la campanada a les festes del 3 octubre del 1915, dia gran a la Barcelonet­a per la celebració de Sant Miquel. “I el que van fer va ser la bomba”, diu de broma Oriol Casabella, membre de l’associació de veïns, reconverti­t ahir en artiller de primera.

Aquell dia el canó va tenir el bateig de foc. Després de les traques va arribar una pluja de caramels i el deliri de la canalla. No hi ha nen del barri que no hagi corejat alguna vegada: “Senyor rector, senyor rector, volem el canó”. Diu la tradició que un any el rector va amagar l’artefacte, cansat de terrabasta­lls i amb l’excusa que podia ser perillós. Els nens es van concentrar davant l’església per demanar a crits que els el tornessin. I de llavors ençà no hi ha festa o revolució a la Barcelonet­a sense canoneig, com centenars de turistes i ciutadans despistats van descobrir ahir.

Els veïns reclamen més agilitat i rapidesa en les sancions contra les empreses de pisos il·legals, que van qualificar de “voltors”. Però aquest no és l’únic front que continua obert. La prostituci­ó al voltant de l’hotel Arts i els sorolls són també un malson per a molts. Fins a 14 pancartes demanen silenci i

EL LEMA “Com que estem farts que vingueu a casa nostra, ara nosaltres anem a casa vostra” L’ESTRELLA L’atracció va ser un artefacte idolatrat per la canalla del barri des de l’any 1915

dret al descans en un edifici del carrer Trelawny, al costat de la zona de discoteque­s, a la frontera amb el Port Olímpic.

Vicens Forner, fotògraf entre moltes altres coses, té els ulls de la Barcelonet­a. És autor d’aquella famosa foto de dos italians despullats sortint d’un supermerca­t del passeig Joan de Borbó. Els visitants del blog vforner.wordpress.com trobaran moltes més imatges impactants. Diu el mestre, a propòsit dels mojitos que els pakistanes­os venen a la platja: “Els guarden a les claveguere­s i als contenidor­s d’escombrari­es. L’únic control que passen és que no hi quedi cap escarabat abans de servir-los als turistes”.

Els veïns estan fins al capdamunt de molèsties. Cada nit un botellot a la vora del mar. La matinada de dijous a divendres més de 23 joves alemanys van respondre amb sinceritat i mala conjugació verbal a la pregunta de què feien a aquelles hores a la platja: “Nosaltres emborratxa­r-nos”. Fins i tot La Barcelonet­a Diu Prou els exculpa. “Si arribes a una ciutat, vas a la platja i el primer que fan és oferir-te un mojito, droga o cervesa, és normal que pensis que aquí es pot fer el que mai de la vida faries a casa teva”, assegura en Lluís, un dirigent veïnal. Per això ahir ell i molts altres es van tornar a manifestar. Per això i perquè, com diu l’havanera, continuen al peu del canó.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Uns joves a la platja de la Barcelonet­a la matinada de dijous a divendres
ÀLEX GARCIA Uns joves a la platja de la Barcelonet­a la matinada de dijous a divendres
 ??  ?? Els manifestan­ts, que van concloure l’acte a la plaça Sant Jaume, també van saludar l’Ajuntament i la Generalita­t
Els manifestan­ts, que van concloure l’acte a la plaça Sant Jaume, també van saludar l’Ajuntament i la Generalita­t
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain