La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amal Clooney, estrella del panorama judicial internacio­nal

Després d’atendre un cas a Egipte, viatjarà ara a les Maldives per defensar el seu expresiden­t

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

Després de brillar fa dues setmanes, enfundada en un minivestit de color daurat d’escot generós, a la festa de presentaci­ó a Eivissa del tequila del seu marit, Amal Alamuddin, més coneguda ja com a Amal Clooney, ha reprès la seva activitat d’advocada experta en lleis internacio­nals i, especialme­nt, en drets humans. Així, dissabte passat va estar a Egipte com a advocada d’un periodista de la cadena Al-Jazira i ara es disposa a viatjar d’aquí uns dies a les Maldives (i després a Sri Lanka i l’Índia) per defensar l’expresiden­t d’aquell paradisíac país-arxipèlag, el primer elegit democràtic­ament, Shiyam Mohamed Nasheed, condemnat a tretze anys de presó.

Encara que Alamuddin –de 37 anys i nacionalit­at britànica, però nascuda al Líban– ja era una prestigios­a advocada abans de casar-se amb Clooney, el matrimoni amb el celebèrrim actor l’ha convertit en tota una estrella del panorama judicial internacio­nal que atreu la màxima atenció sobre els casos que atén i que llueix estil, classe i tipus als jutjats amb la mateixa convicció i naturalita­t amb què ho fa a les catifes vermelles i les festes mundanes.

Alamuddin viatjarà a les Maldives formant part de l’equip de Jared Genser, que va defensar en el passat la premi Nobel de la Pau birmana Aung San Suu Kyi. L’objectiu inicial és entrevista­rse amb Nasheed a la presó de Maafushi, on es troba reclòs.

Nasheed va ser condemnat al març per haver ordenat la detenció d’un jutge quan era president i se’l va acusar també d’haver-se oposat a ordres judicials i fins i tot de terrorisme. Va ser obligat a dimitir el 2012 i va perdre les eleccions següents. A nivell internacio­nal s’ha criticat àmpliament la seva condemna per injusta.

El mes passat Alamuddin Clooney va escriure un article per a The Guardian demanant l’alliberame­nt de Nasheed en què afirmava: “Hem presentat el cas a l’ONU, instant a declarar la seva detenció com a arbitrària i com una violació del dret internacio­nal”. “El seu empresonam­ent és injust i ha provocat el moviment de protesta més gran en la història de les Maldives, i els manifestan­ts s’han sumat al seu torn a la llista de presos polítics al país”, afegia l’advocada.

La setmana passada la senyora Clooney va estar al Caire per assistir a la vista final del judici contra diversos periodiste­s de la cadena Al-Jazira, ja que era advocada d’un d’ells, l’egipciocan­adenc Mohamed Fahmi, que va ser condemnat a tres anys de presó. A la sortida de la sala, no es va mossegar la llengua i, envoltada d’un núvol de micròfons, va declarar: “El que ha passat avui és un precedent perillós a Egipte: que els periodiste­s pu-

Anteriorme­nt va lluitar per la devolució dels frisos del Partenó o el reconeixem­ent del genocidi armeni

 ??  ??
 ??  ??
 ?? GTRES ??
GTRES
 ?? GTRES ??
GTRES
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain