La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra una llegenda

Espanya arrenca aquesta tarda en el torneig davant una Sèrbia liderada per Aleksandar Djordjevic

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Aleksandar Djordjevic (48 anys) va ser tan capaç de liderar el Barça en un títol de Lliga amb el cinquè partit de la final al camp del Madrid, com de canviar de bàndol i fer el mateix com a madridista. Tan capaç d’enamorar el Palau com el Palacio. Tan decisiu que li va prendre una Eurolliga al Joventut amb una cistella l’últim segon. Tan enèrgic que es va netejar la sang del llavi a l’esquena d’un àrbitre per no haver assenyalat una falta al seu favor. Tan serbi que va ensenyar una pancarta al pavelló barcelonis­ta demanant el final dels bombardejo­s contra el seu país a la Copa Korac del 1999. I tan carismàtic que es va fer expulsar, ja com a selecciona­dor serbi, en un partit per clamar contra les injustície­s i aconseguir que els jugadors del seu equip fessin pinya.

Aquest últim episodi va tenir lloc en el Mundial 2014, a Granada, contra Espanya, fa tot just un any. El matx se’l van adjudicar els espanyols, però després Sèrbia va acabar subcampion­a del món i Espanya eliminada en els quarts de final. Aquesta tarda (18 hores) es tornen a veure les cares a Ber- lín, en l’inici de l’Eurobàsque­t multinacio­nal (es disputa a quatre països). Davant una llegenda com Sasha comença l’equip de Sergio Scariolo a jugar-se-la. “M’han impression­at molt en els partits de preparació”, reconeix el tècnic italià d’Espanya.

Els serbis han fet dues setmanes més de feina que l’equip de Pau Gasol i compten amb un artista com Milos Teodosic, extensió de l’entrenador a la pista, però l’autèntic líder del conjunt és el tècnic, que no ha oblidat el partit de Granada, en què va carregar amb duresa contra el selecciona­dor espanyol del moment, Juan Antonio Orenga. “Va ser un moment especial, es va crear una energia al vestidor que va demostrar la nostra unitat, el nostre caràcter i desig de guanyar. Va ser un dels moments més bonics”, explica Djordjevic, que creu que després del fracàs en el seu Mundial “els espanyols tenen una motivació especial”. Per això demana als seus jugadors un esforç extra. “Estem preparats per als alts i baixos, però sabem quin és el nos-

LA RECONVERSI­Ó El selecciona­dor serbi ha tornat a l’equip el caràcter i el coratge que havien perdut

UN PERSONATGE Sasha es declara equidistan­t entre Barça i Madrid i va voler convidar Luis Enrique a una marató

tre objectiu final. Estem preparats per a la competició”. Sasha ha retornat la disciplina i el gen guanyador a Sèrbia, que s’afegeixen a la traça als despatxos de Dejan Bodiroga.

Els jugadors el respecten i ell els recorda com va ser el retorn a Belgrad el 1998 quan van aconse- guir l’or mundial i 200.000 persones van sortir al carrer. Per això els diu als seus pupils que només estarà content si aconseguei­xen el títol continenta­l, que ell va aconseguir tres vegades com a jugador.

Prefereix la cervesa a l’aigua, assegura que tots els entrenador­s són bojos menys ell i és tanta la seva adrenalina de bàsquet que dirigirà la pròxima temporada un club. I no un qualsevol, sinó el Panathinai­kós, amb la pressió i la passió que això suposa. En el seu moment va sonar com a possible substitut de Pablo Laso al Madrid, encara que, llest com és, sempre assenyala que seria complicat triar entre els madridiste­s i el Barcelona. A les dues ciutats va fer amics, incloent-hi Luis Enrique, el tècnic del Barça de futbol. Quan va saber que l’asturià feia curses va voler convidar-lo a la marató de Belgrad, prova de la qual va ser promotor. Però la seva vida es basa en els bàsquets, ficarlos a la pista i fabricar-los des de la banda. El seu estil elèctric, els seus escarafall­s i el seu caràcter eternitzen la inimitable escola balcànica. Compte, els serbis ja han tornat.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? El selecciona­dor serbi, Aleksandar Djordjevic, de 48 anys
DANI DUCH El selecciona­dor serbi, Aleksandar Djordjevic, de 48 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain