La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estat d’ànim anomenat Bronx

- FRANCESC PEIRÓN

Més que una referència geogràfica, el Bronx es converteix en un estat d’ànim.

Aquesta idea flota en l’ambient quan l’explorador urbà travessa el High Bridge, datat el 1948, el pont més antic de la ciutat –considerat “la High Line original”– que connecta el Bronx i Manhattan. Aquest ha reobert recentment després d’haver estat tancat durant 45 anys.

El traçat, d’uns 400 de metres, transcorre sobre el riu Harlem i les vistes són extraordin­àries. És una ruta per a vianants –s’admeten bicicletes a baixa velocitat– i un altre punt de vista de Nova York.

A la banda de Manhattan, al barri de Washington Heights, una pancarta dóna la benvin- guda. Escrit amb grans lletres negres, en anglès i espanyol, diu així: “Gràcies per restaurar el High Bridge”.

Sobre les parts en blanc, els ciutadans han deixat constància de la seva felicitat.

Una sensació que causa sorpresa, o indignació, en recordar el titular del tabloide reaccionar­i The New York Post el dia de la festa de reobertura: “Pont a la por”.

L’argument és que els de Manhattan temien una invasió de pistolers del davant.

“Això és una estupidesa, abans la gent creuava igual, però pel pont de dalt, el dels cotxes”, diu una veïna del Bronx, que s’està asseguda en un dels bancs mirant els gratacels del sud. L’acompanya la seva filla, resident a Washington Heights.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain