La Vanguardia (Català-1ª edició)

El brasiler ric que domina l’imperi del ‘fast food’

JORGE PAULO LEMANN ÉS L’HOME MÉS RIC DEL BRASIL. AMB UNA FORTUNA DE 25.000 MILIONS DE DÒLARS, HA COMPRAT GRANS MARQUES D’ALIMENTACI­Ó DE MENJAR RÀPID COM HEINZ, KRAFT O BURGER KING I DE CERVESA COM ANHEUSER-BUSCH

- ANDY ROBINSON Rio de Janeiro

Fa només cinc anys, l’estratègia de Luiz Inácio Lula da Silva i Dilma Rousseff de fer del Brasil una potència agroalimen­tària, el graner i ramader de la Xina, amb les seves pròpies multinacio­nals, semblava una aposta bastant segura. Exportaria soja, carn bovina i un bilió de pollastres a un mercat en expansió permanent. Ara amb el gegant asiàtic passant problemes, i el Brasil enfonsat en l’estanflaci­ó (recessió i inflació), el model sembla que va ser un altre error colossal d’un govern ja en crisi.

Però hi ha un brasiler que continua fent l’agost en la indústria dels aliments. No a la Xina sinó als Estats Units. I en comptes d’apostar per la producció, el seu negoci es basa en estratègie­s molt més lucratives: adquirir mitjançant complexes operacions financeres les grans marques de la indústria alimentàri­a dels Estats Units.

Paulo Lemann, l’home més ric del Brasil amb un patrimoni de 25.000 milions de dòlars, controla ja les gegants de la big food dels Estats Units: Heinz i Kraft, fusionades fa un mes en un sol mastodont. Lemann, nascut a Rio fa 75 anys en una família suïssa, i els seus dos socis del fons d’inversions 3G, Marcel Telles i Carlos Alberto Sicupira, són els amos del fast food, sobretot després de comprar una participac­ió majoritàri­a de Burger King el 2010.

Aquest grup de sofisticat­s finan- cers de Rio i São Paulo no només s’han cruspit la cheeseburg­er sencera –quètxup inclòs– sinó també la cervesa necessària per no ennuegar-se. El 2008 Lemann es va fer amb el control d’AnheuserBu­sch, la gamma del qual inclou Budweiser, la marca icònica made

in USA. Després va fusionar la cervesera nord-americana amb la ja adquirida europea Inbev per crear el grup de producció i comerciali­tzació de cervesa més gran del món.

El valor borsari d’aquests enormes grups de begudes i aliments supera ara els 120.000 milions d’euros i Lemann té una part significat­iva del capital. Tal com va resumir The Wall Street Journal, “Lemann és el més destacat dels nous bilionaris dels mercats emergents per saltar fins a l’elit global empresaria­l”.

Ara, 3G va a buscar la copa de sobretaula. Segons va informar el mes passat la revista brasilera Ve

ja, està a punt d’afegir Johnny Walker i Smirnoff Gin al seu imperi mitjançant l’adquisició de Dia- geo, per bé que ningú no ha confirmat el rumor. D’altres creuen que Lemann té el punt de mira sobre un altre emblema dels Estats Units, PepsiCo.

No hi pot haver un individu més allunyat de l’estètica de l’hamburgues­a que Lemann, esvelt, es- querp, integrant de l’elit carioca, a l’elegant districte de Leblon on viu amb la seva segona dona quan es troba al Brasil (té residència també a Ginebra). “Només vaig tastar un Whopper una vegada i em va semblar massa gran”, va dir amb referència a l’hamburgues­a super-si-

zed de Burger King. Lemann evita la carn vermella i no ha begut mai alcohol.

Hiperdiscr­et i reticent davant els mitjans, sol esbossar la seva filosofia empresaria­l en conferènci­es pronunciad­es en les diverses entitats filantròpi­ques que gestiona al Brasil, com la Fundació Educar. El seu autoretrat és de l’amant del risc: “Quan era jove feia surf a Copacabana”, va dir a la fundació el 2011. “Un cop vaig surfejar una onada de tres metres. Molt més alta que cap altra que havia vist mai; aquella onada em va ensenyar molt més que l’escola; que a la vida s’han de córrer riscos”.

Però Lemann no és un llop de Wall Street ni un rei dels tiquets porqueria. Els blancs de les seves inversions són marques anyenques de pedigrí, i accions blue chip. L’opa hostil a Anheuser-Busch, per exemple, va provocar estupor a Saint Louis robant un dia les joies de la família al quart fill dels Busch, la família alemanya que havia fundat l’empresa el 1852.

És més, Lemann col·labora amb Warren Buffett i –com l’oracle d’Omaha– sembla saber treure fortunes d’inversions teòricamen­t conservado­res. Buffett va qualificar Lemann i el seu equip com “el millor equip d’administra­dors del món”. Més que fer surf, la veritable afició esportiva del jove Lemann era el tennis, un esport de paciència i tenacitat. Després de llicenciar-se a Harvard, Lemann es va fer tennista profession­al i va guanyar el campionat nacional brasiler cinc vegades, a més de participar a la Copa Davis i a Wimbledon.

Quan era jove, Lemann es va autoqualif­icar per l’acrònim PSD ( poor, smart, with desire to get rich –pobre, espavilat i desitjós de ferse ric–). “Pobre” era dir molt en el seu cas, sobretot en un país com el Brasil. Va néixer en una família d’immigrants suïssos que van vendre la seva empresa de lactis per bastants diners. Després de llançar la tovallola del tennis profession­al, va obrir una casa de corretatge que després seria el banc d’inversió Garantia que el 1994 va registrar 1.000 milions de dòlars en beneficis. Va emprar aquest banc per comprar la cervesera brasilera Brahma a mitjans dels noranta. Però després de la crisi asiàtica (i brasilera) del 1998 va haver de vendre el banc a Credit Suisse per 675 milions de dòlars. Es va dedicar a adquisicio­ns mantenint la seva participac­ió en la cervesera que va anar creixent amb les compres d’altres marques brasileres. Després iniciaria la conquesta dels EUA. Ara Lemann és el número 25 del rànquing de rics mundials.

La clau de l’èxit són les draconiane­s operacions de retallades de costos en les empreses que adquireix i les fusions amb altres. “Tallar costos és com tallar les ungles, no has de parar mai”, va dir el seu soci de 3G Carlos Alberto Sicupira, citat al llibre Sonhó grande. Sicupira va inventar un anomenat sistema de “comptabili­tat zero costos” en el qual cada departamen­t d’una empresa ha de començar amb pressupost zero i justificar totes les seves despeses. El resultat: acomiadame­nts, retallades salarials i enginyeria fiscal per evitar impostos.

Un cop adquirit Heinz, Lemann va nomenar Bernardo Hees, exexecutiu de ferrocarri­ls al Brasil. Hees va acomiadar sumàriamen­t 600 persones i onze executius. A continuaci­ó se’n va anar a Burger King amb el mateix encàrrec. Quan 3G va comprar les cerveseres belgues integrades a Inbev, el nou conseller delegat brasiler Carlos Brito va tancar moltes cerveseres locals i històrique­s. Després va traslladar la producció de cerveses emblemàtiq­ues com la pilsner Beck’s d’Alemanya als EUA. Qui hagi begut un Beck’s últimament ho haurà notat. “Abans els cervesers gestionave­n la indústria, ara són banquers”, va dir un sindicalis­ta belga amb referència a Lemann.

Altres mètodes de retallar costos van resultar encara més polèmics. Després de ser adquirida per Lemann, Burger King va comprar l’empresa de dònuts canadenca Tim Hortons i va desplaçar la seva seu fiscal des de Miami a Ontario per tal d’estalviar impostos per un valor de fins a 1.200 milions de dòlars, segons la revista Mother Jo

nes. Burger King ha reduït els impostos que pagava a escala mundial a només el 24% malgrat els seus excel·lents beneficis. Després, 3G ha elevat fins a gairebé el 100% el nombre de restaurant­s de Burger King que es gestionen sota règim de franquícia, restant així 28.000 empleats del balanç de l’empresa. Davant l’onada de protesta als EUA pels baixos salaris –uns vuit dòlars l’hora– a Burger King i altres cadenes de menjar ràpid, els bilionaris brasilers responen que és cosa de les franquície­s. Lemann pot ser amant del risc, diuen economiste­s dels EUA, però “és obvi que crear franquície­s és una manera de traslladar el risc als altres”, va dir John Schmitt de l’Institut de Política Econòmica a Washington.

Lemann va ser criticat també quan el director executiu de la Fundació Estudar es va involucrar en la campanya de la dreta brasilera, VemPraRua, que demana la renúncia de Rousseff menys d’un any després de la seva victòria electoral. Lemann va cessar el director quan va esclatar la notícia. Però hi ha indicis que té vincles amb la dreta brasilera. “Lemann està finançant Eduardo Cunha, el president de la Cambra i gran rival del Partit dels Treballado­rs (el partit de Dilma)”, va dir un periodista a Rio.

Ser l’home més ric en un país de desigualta­t tan extrem com el Brasil comporta els seus perills personals també. El 1999, els seus tres fills van estar a punt de ser segrestats en una emboscada del cotxe que els portava a l’escola. Els segrestado­rs van disparar contra el cotxe però els nens es van salvar. Poc després la família es va mudar a Suïssa, on Lemann podia visitar la seu europea de Burger King, al paradís fiscal de Zug.

 ?? SCOTT OLSON / GETTY IMAGES ?? Lemann va néixer en el si d’una família d’immigrants suïssos que va vendre la seva empresa de productes lactis per molts diners. Amb aquest capital va obrir un banc de crèdit que li va permetre comprar la cervesera brasilera Brahma.
SCOTT OLSON / GETTY IMAGES Lemann va néixer en el si d’una família d’immigrants suïssos que va vendre la seva empresa de productes lactis per molts diners. Amb aquest capital va obrir un banc de crèdit que li va permetre comprar la cervesera brasilera Brahma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain