La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fill de papà triomfa amb Snapchat

GUAPO, JOVE I TRIOMFADOR. LA FORTUNA DELS SEUS PARES I LA QUE ELL HA GUANYAT AMB LA POPULAR APLICACIÓ L’HA COL·LOCAT AL CAPDAVANT DE LA LLISTA DELS MILIONARIS MÉS JOVES DEL PLANETA AMB NOMÉS 25 ANYS. LA SEVA APP ÉS UNA DE LES MÉS UTILITZADE­S ENTRE ELS ADO

- TXELL PARTAL Barcelona

Evan Spiegel, cofundador i director executiu de Snapchat, s’ha convertit en el milionari més jove de la llista Forbes amb només 25 anys. En fa quatre ja va estar en boca de tothom per rebutjar l’oferta de Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, per comprar la seva aplicació per 3.000 milions de dòlars. Va declinar la proposta perquè creia que era banal canviar tot l’esforç i la lluita per aconseguir un negoci com Snapchat per diners. No li semblava prou interessan­t la quantitat econòmica que li proposaven. Valorava més la seva llibertat. Creia fermament que la seva aplicació de fotos i vídeos, que s’autodestru­eixen en deu segons, podia continuar creixent sense l’ajuda de Facebook. I així ha estat. En l’actualitat, s’ha convertit en una de les apps més utilitzade­s entre els adolescent­s.

Spiegel sempre ha tingut diners. Per tant, el fet de rebutjar l’oferta també hi pot tenir alguna cosa a veure. Mai no li ha faltat de res. Des de petit ha viscut en un exclusiu barri de Los Angeles. És el més gran de tres germans, que han crescut amb un alt nivell de vida: viatges a Europa, clubs exclusius i fins i tot un xef personal a casa. Com ell mateix ha reconegut, “vivíem en una bombolla”. Els seus pares, advocats, han tin- gut una carrera fructífera que els ha permès donar als seus fills tot el que els han demanat. Fet que va portar Evan a tenir conflictes amb el seu pare, John, durant l’adolescènc­ia. Només feia que demanar cotxes nous i John va pensar que el seu fill estava omplint la seva vida d’excessos, així que va decidir tancar l’aixeta. Tot això va passar el 2007, quan els seus pares s’acabaven de divorciar, així que Evan se’n va anar a la seva mare i ella sí que li va com- prar un BMW 550i, valorat en 75.000 dòlars.

Spiegel sempre ha estat un treballado­r nat. Abans d’entrar a la universita­t ja es va passar els estius treballant al periòdic Cross

roads i a Red Bull. I duent a terme les primeres feines relacionad­es amb el disseny, la seva principal passió. El 2010 va entrar en el programa de Disseny de Productes de Stanford, que mai no va acabar. Allà va conèixer Bobby Murphy, el seu soci a Snapchat, Tots dos van coincidir en la fraternita­t Kappa Sigma durant el seu segon any universita­ri. Junts formen un cas estrany dins dels emprenedor­s del món digital. La majoria d’aquests negocis van néixer en un garatge, en canvi Snapchat va estar envoltat d’una atmosfera plena de luxes. Durant els seus inicis, la seu de la companyia estava situada a la casa luxosa del pare d’Evan, a Toyopa Drive.

De tots aquests nois joves que s’han fet milionaris gràcies a crear una aplicació, Spiegel és el guapo del grup. Les marques es barallen per ell. És un magnífic reclam per promociona­r productes tecnològic­s. Guapo, jove i triomfador. Ara, pel que sembla, serà encara més popular, en confirmar-se el seu affaire amb Miranda Kerr, la model i actriu, set anys més gran que ell i mare d’un fill que va tenir amb el seu exmarit Orlando Bloom.

Però la història de Snapchat no és tan perfecta. Durant anys Spiegel va dir que la idea havia sorgit veient la problemàti­ca que suposava moltes vegades que les fotos que t’etiquetave­n a Facebook quedaven registrade­s a la xarxa per sempre. Així que va pensar junt amb el seu amic de la universita­t, Bobby Murphy, que podien inventar una fórmula perquè les fotos s’autodestru­ïssin al cap d’uns segons. Sempre es van presentar ells dos com els creadors del projecte. Però quan l’empresa ja triomfava va arribar una demanda per part de Reggie Brown que deia que era ell qui havia tingut la idea original i demanava la seva part del negoci. En un primer moment, Spiegel i Murphy van negar tota la història però van acabar arribant a un acord amb Brown i publicant un comunicat que deia el següent: “Va ser Reggie Brown qui va venir primer amb la idea de crear una aplicació que enviés fotos efímeres mentre era estudiant de Stanford. Després va col·laborar amb Spiegel i Murphy en el desenvolup­ament de Snapchat durant els seus inicis”. Per tant, l’aplicació no va ser concebuda com se’ns havia fet creure sempre. En realitat, va ser creada per tres joves i no per dos. Brown va ser expulsat del projecte als inicis per desavinenc­es i mai no va poder viure l’èxit del seu invent. Una taca en la història idíl·lica d’aquest jove milionari.

 ?? JAE C. HONG / AP ?? L’atractiu de Spiegel el converteix en un cobejat reclam per a les marques de tecnologia
JAE C. HONG / AP L’atractiu de Spiegel el converteix en un cobejat reclam per a les marques de tecnologia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain