La Vanguardia (Català-1ª edició)

Milers de refugiats arriben a Munic un cop oberta la frontera

Alemanya i Àustria permeten el pas als milers d’immigrants retinguts a Hongria

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Alemanya i Àustria van anunciar ahir que obrien les fronteres als refugiats no europeus sense visat que estaven retinguts a Hongria. Immediatam­ent, milers de persones van continuar la marxa, principalm­ent cap a Alemanya. El punt de destinació era Munic, on van ser rebuts amb mostres de solidarita­t de la població i atencions de les autoritats.

Les fronteres de l’espai de Schengen s’han obert de bat a bat, saltant-se les seves pròpies regles, per permetre el pas joiós de ciutadans no europeus sense visat. Milers de migrants van arribar ahir a Àustria i Alemanya procedents d’Hongria, on les autoritats, desbordade­s, van contractar autocars divendres a la nit per traslladar a la frontera els refugiats i immigrants que, deses- perats perquè se’ls impedia de viatjar a la seva destinació, s’havien posat a caminar cap a l’oest. Pretenien cobrir a peu els 175 quilòmetre­s de distància entre Budapest i la frontera amb Àustria.

Un centenar d’autobusos va recollir abans-d’ahir a la nit a l’autopista aquest miler de caminants, i també els qui s’havien quedat a l’estació ferroviàri­a de Keleti, a Budapest, que aquesta setmana ha simbolitza­t la inoperànci­a de la Unió Europea per gestionar la crisi migratòria. El canvi va venir quan Àustria i Alemanya van acordar rebre la marea humana encallada a Hongria, obviant la normativa europea sobre refugiats (l’anomenat acord de Dublín), segons la qual els sol·licitants d’asil que fugen de guerres o persecució han de tramitar el seu cas al primer país de la UE on arriben.

El primer ministre hongarès, el dretà Viktor Orbán, es va afanyar ahir a aclarir que els autocars van ser una mesura excepciona­l per garantir la seguretat. En una trobada del seu partit, Fidesz, a la vora del llac Balaton, Orbán va jutjar “inacceptab­le que els migrants paralitzes­sin el trànsit a l’autopista i posessin les seves vides en perill”, i va argüir que “el Govern ha demostrat la seva capacitat per protegir la seva seguretat i la dels hongaresos”.

Gairebé alhora partia des de Keleti a peu un nou contingent de mig miler de migrants, amb rumb a l’autopista que porta a Àustria, amb la policia magiar obrint-los pas entre el trànsit. 200 persones més d’un camp de refugiats proper a la ciutat de Györ es van posar a caminar cap a la frontera. Encara no hi ha trens a Europa occidental; la majoria d’aquests nous caminants eren joves, que després de caminar diverses hores van acabar agafant trens cap a ciutats hongareses fronterere­s. Mentrestan­t, l’estació de Keleti va canviar d’aspecte quan les brigades de neteja van entrar de bon matí a fregar amb aigua a raig la plaça i els túnels del metro, que durant més de quatre dies van acollir l’improvisat campament d’unes 2.500 persones. Han desaparegu­t les frases escrites amb guix d’una paret fosca que s’utilitzava com a pissarra. Hi deia, en anglès: “SOS Síria”, “Vull anar a Alemanya, sisplau”, Ajuda Síria, Angela Merkel. Ara està neta.

A la zona queden uns quants centenars de migrants –no hi ha xifra oficial–, i està tot més arreglat, però no sembla que l’assentamen­t hagi de desaparèix­er. “En realitat, moltes de les persones que hi ha ara a l’estació han anat arribant des d’aquest matí. Detectem que és gent nova; es continua necessitan­t ajuda”, explica Orshi Somorzai, una professora de 44 anys que exerceix de voluntària en el repartimen­t de roba, sabates i joguines que porten els veïns de Budapest, i que gestiona l’oenagé Migration Aid.

De fet, si no fos perquè el cel està encapotat i a estones plou, l’am- bient resultaria gairebé festiu: refugiats i voluntaris juguen partits curts de futbol, i unes monitores han organitzat una mena d’esplai, on nenes morenes rialleres pinten amb retoladors en papers blancs, o enfilen boles de colors per fer collarets i braçalets. Els voluntaris reparteixe­n menjar calent que van portant en olles, una cosa impensable dies enrere, quan l’allau de gent en aquests passadisso­s del metro era tal que l’única opció organitzat­iva era distribuir peces de fruita, panets i ampolles d’aigua.

“El Govern d’Orbán sempre està dient que vénen immigrants barrejats amb els refugiats –prosseguei­x la voluntària Orshi Somorzai–. I què, si és així? Els immigrants bus- quen una vida millor; és el que faríem qualsevol de nosaltres. Jo mateixa ara estic a l’atur, busco feina”.

El límit entre fugir d’un país per la violència o per la pobresa és tènue en el cas d’una de les nacionalit­ats més presents, al costat de la siriana, en aquesta multitud: l’afganesa. “Teníem un minimarket de menjar a Kabul, però es guanyaven

Encara no surten trens de Budapest cap a Europa occidental, i a Keleti continuen arribant migrants

molt poc diners, i vivíem amb la por de les bombes”, explica Hussein Yousefi, de 26 anys, mentre acaricia la panxa de la seva esposa embarassad­a de vuit mesos, que fa ulleres i està com absent. Els metges voluntaris l’han visitada i de moment està bé, però la parella no sap què fer ara que ja no hi ha autocars cap a la frontera. Viatgen amb dos cosins joves, i volen –com no podia ser d’una altra manera– arribar a Alemanya.

Gent com ells va tenir una cordial acollida quan van arribar a Àustria. Els autocars hongaresos anaven descarrega­nt el passatge al seu territori, i els refugiats caminaven fins al costat austríac amb les seves motxilles i cotxets de nens. Al migdia n’havien entrat al país veí uns sis mil, segons la policia. La companyia ferroviàri­a austríaca va disposar trens xàrter per assegurar 4.600 places extra per als qui volguessin partir immediatam­ent cap a Alemanya des de l’estació de Vie- na, on van ser rebuts amb pancartes i aclamacion­s com “Benvinguts a Àustria!” i “Refugiats, benvinguts”. La policia alemanya preveia acabar el dia amb deu mil arribades, la majoria a través de l’estació de Munic, on intèrprets d’àrab explicaven als nouvinguts el procedimen­t que calia seguir.

A Alemanya, el país dels somnis d’aquesta gent que ve de malsons, la cancellera Angela Merkel va declarar dissabte al consorci de diaris Funke que “el dret a asil polític no té límits de nombre de sol·licitants”. Ja a la tarda, Merkel va parlar per telèfon amb el seu homòleg magiar, Orbán. “Tots dos es van mostrar d’acord que tant Hongria com Alemanya han de respondre a les seves obligacion­s europees, incloent els deures establerts en l’acord de Dublín,” va informar ahir a la nit un portaveu del Govern alemany a Berlín. Les regles que tots s’han saltat, en realitat, continuen vigents.

 ?? ALEX DOMANSKI / GETTY ?? Un jove migrant eleva una oració d’agraïment mentre un ciutadà austríac aplaudeix, ahir a l’estació de Viena
ALEX DOMANSKI / GETTY Un jove migrant eleva una oració d’agraïment mentre un ciutadà austríac aplaudeix, ahir a l’estació de Viena
 ??  ??
 ?? SVEN HOPPE / EFE ?? Un refugiat sirià acabat d’arribar a l’estació de ferrocarri­l de la ciutat alemanya de Munic ensenya content un retrat de la cancellera Merkel
SVEN HOPPE / EFE Un refugiat sirià acabat d’arribar a l’estació de ferrocarri­l de la ciutat alemanya de Munic ensenya content un retrat de la cancellera Merkel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain