La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els terroriste­s ens busquen per kurds”

-

La família siriana kurda asseguda a les seves mantes a Keleti no havia perdut el sentit de l’humor malgrat la crua situació. Addussalam Ahmed, de 39 anys, i Jowan Iosseef, de 31, són cunyats, i en saber que la reportera és de Barcelona, s’embranquen en bromes sobre les seves preferènci­es futbolísti­ques. Iosseef és del Barça i Ahmed del Reial Madrid.

La família està composta per vuit persones, i procedeix de Qamixli, una ciutat del Kurdistan sirià. Van fugir per l’avanç de l’Estat Islàmic (EI). “Els terroriste­s ens busquen perquè som kurds; quan van començar a acostar-se a Irbil, vam comprendre que havíem de marxar, era molt perillós quedar-se”, explica Iosseef, ara molt seriós.

El seu itinerari difereix una mica del que han seguit la majoria de refugiats, ja que no van creuar el mar Egea amb barca. “Vam sortir fa un mes. A Turquia vam anar a Istanbul, allà vam creuar l’estret, i vam seguir amb autobús o a peu fins a Grècia, després a Macedònia, Sèrbia i Hongria; hem caminat molt”, relata Ahmed, que era gestor de recursos tecnològic­s per a una empresa amb seu a Damasc. És pare de dues nenes de 7 i 9 anys, que ronden entre els farcells, mentre la seva esposa prova de posar ordre. Dues germanes joves de l’esposa completen el grup. El cunyat Iosseef treballava com a pintor de cotxes.

Van aconseguir creuar caminant la frontera serbohonga­resa, però la policia magiar els va intercepta­r, i els va traslladar al camp de registre de sol·licitants d’asil que hi ha a prop de Szeged, a la localitat fronterera de Rószke. “Era una espècie de presó; ens van donar poc menjar, pa i aigua, vam ser quinze persones tres dies en un espai de no més de 20 metres quadrats”, afirma Ahmed. Després d’agafar-los les empremtes, els van deixar marxar; i llavors van viatjar amb cotxe fins a Budapest. Quan van arribar a Keleti, es van assabentar que no valia la pena intentar comprar bitllets, perquè ja no sortien trens cap a Europa occidental. Volen anar a Alemanya, on tenen parents, tot i que llunyans, a Munic i a Bremen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain