La Vanguardia (Català-1ª edició)

José Sócrates surt de la presó un mes abans de les eleccions a Portugal

El cas perjudica el socialista Costa, només un punt per davant de Passos Coelho

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Dos-cents vuitanta-cinc dies després d’ingressar a la presó, l’exprimer ministre portuguès José Sócrates va sortir divendres de la presó d’Évora per dirigir-se a un pis de Lisboa en arrest domiciliar­i. L’antic governant socialista va aconseguir evitar la humiliant llibertat amb braçalet electrònic que va rebutjar fa tres mesos, quan va decidir esperar que el jutge canviés de parer, cosa que va passar just un mes abans de les eleccions del 4 d’octubre, en relació a les quals el seu cas constituei­x la gran esperança de l’actual primer ministre, el conservado­r Passos Coelho, de mantenir el poder.

Portugal és un país on les coses s’esdevenen sovint en l’horari de màxima audiència televisiva, durant els telenotíci­es nocturns, una regla que divendres es va tornar a complir. I el protagonis­ta del deliri informatiu va acabar sent un repartidor de pizza que la policia no deixava accedir a l’edifici on es va allotjar Sócrates mentre els reporters el cosien a preguntes.

Abans havia entrat sense fer declaracio­ns un Sócrates que es veia feliç i més prim. Va canviar la seva cel·la individual de la presó de màxima seguretat d’Évora per un pis en un edifici d’aparença modesta a la zona de l’Albereda Alfonso Henriques de Lisboa. És un habitatge de la seva exmuller, Sofia Fava. Les caracterís­tiques de l’immoble s’ajusten a la seva estratègia de negar que siguin seus els 23 milions que el presumpte testaferro Carlos Santos Silva va repatriar des de Suïssa dins d’una amnistia fiscal promoguda pel Govern socialista.

Sócrates afirma que els diners que va rebre de Santos Silva, per mantenir la seva vida de gran luxe a París i Lisboa quan va deixar el poder, procedien d’un préstec d’un amic, en comptes de ser la canalitzac­ió del presumpte botí obtingut amb comissions il·legals. En aquesta línia, acaba de vendre per 675.000 euros l’apartament que tenia a la zona del Marquês de Pombal per, segons ell, començar a tornar els diners que deu a Santos Silva.

La carrera política de Sócrates es va caracterit­zar per una molt hàbil utilitzaci­ó de la pròpia imat- ge, fet que li va permetre convertir-se el 2005 en l’únic candidat socialista que ha obtingut una majoria absoluta. I des que el 24 de novembre de l’any passat va ingressar a la presó es va esforçar, a través de les seves cartes i entreviste­s per escrit, a presentar-se com la víctima d’un complot tramat, segons ell, contra el Partit Socialista.

En un espectacul­ar cop d’efec- te, el passat 8 de juny Sócrates es va negar a sortir de la presó amb el braçalet electrònic, una modalitat que a Portugal sí que s’aplica per als casos de corrupció. Era una manera de reivindica­r-se com un presumpte pres polític. Es va quedar tres mesos més a la presó d’Évora, dedicada a membres de les forces de seguretat portuguese­s. Segons el setmanari Expresso, matava el temps corrent, escrivint, veient sèries de televisió, com ara Els Soprano i Joc de Trons, i llegint llibres d’autors com Roth i Grossman.

Ara, amb motiu d’una nova reavaluaci­ó trimestral de l’ordre de presó preventiva, el jutge Carlos Alexandre va decidir prescindir del braçalet i limitar les mesures de vigilància a un policia a la porta. El jutge i el fiscal afirmen que ja no hi ha perill de fuga ni de destrucció de proves per part de l’exprimer ministre, imputat per frau fiscal qualificat, blanqueig de capitals i corrupció passiva.

El jutge Alexandre no va esgotar el termini per decidir la sortida en llibertat de l’exprimer ministre, que expirava dimecres, el dia precisamen­t del debat televisiu entre Passos Coelho i el candidat socialista, Antonio Costa, un polític molt proper a Sócrates, vincle que el perjudica en les enquestes. Divendres se’n va publicar la darrera, amb només un punt d’avantatge per a Costa. La batalla es presenta molt igualada i tothom té els ulls girats cap a un pis de Lisboa d’aparença modesta, convertit en presó a domicili.

Sócrates aconseguei­x la llibertat sense haver de dur l’humiliant braçalet electrònic, i passa a arrest domiciliar­i

 ?? JOÃO RELVAS / EFE ?? José Sócrates, a la dreta, amb el seu advocat, és entrevista­t a Lisboa després de sortir de la presó
JOÃO RELVAS / EFE José Sócrates, a la dreta, amb el seu advocat, és entrevista­t a Lisboa després de sortir de la presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain