La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unió veu en “el bon camí” l’expresiden­t però exigeix fets

Espadaler critica que Rajoy parli de diàleg però promulgui lleis “contra Catalunya”

- BARCELONA Redacció

El candidat d’Unió a la presidènci­a de la Generalita­t, Ramon Espadaler, va considerar que l’expresiden­t Felipe González, en la seva entrevista d’ahir amb La

Vanguardia, “ha demanat unes disculpes raonables per haver utilitzat unes expression­s poc afortunade­s”, i va destacar que “fa un reconeixem­ent interessan­t de la realitat nacional de Catalunya” quan es mostra partidari d’una reforma de la Constituci­ó que reconegui Catalunya com a nació. En aquest sentit va opinar que “aquest és el camí, però hem de passar de les bones paraules als fets”, i va demanar “menys monòlegs i més diàlegs de veritat”.

En canvi, es va mostrar molt crític amb l’actitud de l’actual president del Govern central, Mariano Rajoy, de visita ahir a Catalunya, de qui va dir que “no pot ser que vingui el cap de setmana i parli de diàleg i la resta de la setmana promulgui lleis que van contra el diàleg i contra Catalunya”, amb referència a la reforma del Tribunal Constituci­onal (TC) que pretén tirar endavant l’executiu del PP.

“Aquests dies sentim moltes apel·lacions al diàleg, però el que veiem són molts monòlegs”, va denunciar el candidat d’Unió durant una visita a Girona, en la qual va estar acompanyat del primer candidat per aquesta demarcació, Xavier Dilmé, de la portaveu d’UDC i candidata Montse Surroca, i del senador Pere Maluquer, entre altres candidats dels socialcris­tians.

Espadaler va subratllar que “Unió no reclama una suma de monòlegs per estar uns d’esquena als altres. El que reclamem és que se’ns escolti, ser consultats. Ara unes eleccions, més endavant una consulta”.

El també secretari general del comitè de govern d’Unió va considerar que les eleccions són per constituir parlaments i formar governs, mentre que “els plebiscits i les consultes són per decidir el nostre futur”. En aquest sentit, va assenyalar que Unió és partidària d’una consulta sobre el futur de Catalunya però ara “toquen unes eleccions sobre bases programàti­ques. En la pròxima legislatur­a –va advertir– caldrà resoldre el desacord, escoltar tothom i no dividir”.

Quant a les declaracio­ns de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del primer ministre britànic, David Cameron, sobre Catalunya, Espadaler opina que es tracta d’“una realitat objectiva” i dissenteix de l’opinió del president Artur Mas, que les considera “veus interessad­es d’estats que es protegeixe­n entre ells”. “No crec que es tracti d’un suport a Rajoy –va dir el democristi­à–, simplement és un reconeixem­ent del que diuen actualment els tractats europeus”. Espadaler va considerar que la pertinença a la UE “és imprescind­ible per a l’economia de Catalunya i des d’altres perspectiv­es i, per tant, no trobaran Unió prenent cap mesura que pugui deixar Catalunya fora de la UE”.

Pel que fa a les enquestes, el candidat va admetre tenir-ne algunes de favorables i d’altres d’adverses, però va declarar que en el seu partit en fan “un cas molt relatiu perquè és una cosa molt complexa”. Al seu entendre, “la proposta del seny que fa Unió, farà molt poc soroll a les enquestes però donarà molt de rendiment a les urnes el dia 27”. I es va mostrar convençut que el seu missatge està arribant al conjunt dels ciutadans del país.

UDC proposa que s’escolti els catalans: “Ara unes eleccions; més endavant, una consulta”

 ?? UNIO / LV ?? El candidat d’Unió, Ramon Espadaler, ahir davant dels mitjans
UNIO / LV El candidat d’Unió, Ramon Espadaler, ahir davant dels mitjans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain