La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutats refugi

-

Definició de refugiat segons el diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans: “Persona que, havent hagut d’abandonar la seva terra per motius polítics o a causa de catàstrofe­s naturals o d’una guerra, ha estat acollida en un país que no és el seu, sense poder gaudir dels mateixos drets que els autòctons. Camp de refugiats”. En aquest moment hi ha un gran nombre de persones en condició de refugiats que estan fugint dels seus països d’origen posant la seva vida en perill, fins a perdre-la del tot, i intentant arribar desesperad­ament a un lloc segur.

Els governs de tot el món, així com tots nosaltres, d’una manera directa o indirecta, estem involucrat­s en aquesta desgràcia, atesa la consciènci­a ja ineludible de pertànyer a un món on les fronteres són només els espais d’una interdepen­dència sense excuses. Això fa que en el cas present que vivim aquests dies la prioritat no pot ser altra que la d’ajudar aquestes persones que fugen d’uns conflictes armats, que no cessen per manca de voluntat d’arribar a la pau de tots els implicats. Els centres d’acollida són un primer pas.

Estem en un món que es mou per interessos econòmics només o sobretot. Ens cal, però, si no volem acabar sucumbint-hi els uns rere els altres, un món diferent que es mogui per interessos altruistes i on es posi la riquesa al servei dels més necessitat­s. Es comença a parlar de la creació d’una xarxa de ciutats refugi. És un inici perquè totes les ciutats poden ajudar en major o menor mesura. No hi hauria necessitat de ciutats refugi si tinguéssim un món refugi: un món on tothom pogués viure dignament i en pau.

EULÀLIA I. RODRÍGUEZ

Torroella de Montgrí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain