La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cartes del Govern

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría es va mostrar segura dilluns passat en afirmar a la cadena Ser –la vaig escoltar a l’estudi– que el Govern tenia “una estratègia per als catalans, però no per als independen­tistes” perquè qualsevol concessió a ells juga en política com les “metes volants” en el ciclisme. Des d’una decisió, ara definitiva, de no concedir ni un centímetre de terreny al secessioni­sme de la llista unitària, l’Executiu de Rajoy ha tret l’artilleria obrint foc granejat després d’una legislatur­a quietista tret de les impugnacio­ns judicials que, a la fi, no han impedit que el procés sobiranist­a hagi avançat a grans gambades.

L’essencial del 27-S per al Gabinet de Rajoy es remet a la seva repercussi­ó sobre les eleccions generals del mes de desembre perquè el fracàs de Junts pel Sí seria, amb la millora economicos­ocial, el trofeu més suggestiu per presentar-lo davant una afició electoral decaiguda i decebuda. A Catalunya es dirimeix el dia 27 la sort electoral del PP a les generals. Tard, però els seus estrategs sembla que ho han comprès. Fins i tot el seu president, hiperactiu l’agost passat, s’ha autodefini­t com “el rei de les rodes de premsa” passant, segons algun castís, de “plasma a plom”. El procés català ha acabat per motivar-lo tant o més que la macroecono­mia.

Rajoy ha interiorit­zat que ell –i només ell– ha de substituir amb la seva activitat i presències la manca de mesures de refresc al PP i al Govern després de la caiguda de les seves llistes el 24 de maig passat. I Catalunya, en aquesta estratègia, és decisiva, no només per la naturalesa de l’assumpte que es ventila –la precarieta­t de la integritat territoria­l de l’Estat– sinó perquè, a més, aquesta és una qüestió de la màxima sensibilit­at per a la dreta espanyola. Encara que Felipe González (i Alfonso Guerra) hagi trencat amb la seva carta “A los catalanes” el monopoli popular del discurs terminant i la semàntica rotunda, encara que amb una substancia­l matisació ahir a La Vanguardia, bona part de la dreta espanyola retreu al president del Govern que no hagi encarrilat i aturat la deriva separatist­a de Mas i Junqueras i que els seus comportame­nts davant els punts decisius del procés sobiranist­a s’hagin assemblat més als de l’esquerra col·laboradora històricam­ent amb els nacionalis­mes que als propis dels lí- Els estrategs del PP ja han entès que la seva sort a les generals es dirimeix el 27-S ders de la seva identitat ideològica (Aznar en el record).

La designació de García Albiol com a candidat popular el 27-S s’inscriu en la lògica de la decisió estratègic­a adoptada: màxima duresa en encarar aquelles setmanes crucials transmeten­t a l’electorat la determinac­ió que abans va trobar a faltar des de la Moncloa. Caldrà interpreta­r la mobilitat internacio­nal de Rajoy –aquella setmana amb Merkel i Cameron– que provarà d’acumular suports forans i domèstics –empresaria­ls i intel·lectuals– que impactin en una ciutadania que, segons les enquestes, no estaria tan confiada com creuen els independen­tistes en les bondats de la ruptura de Catalunya amb Espanya. La visibilita­t màxima dels casos de corrupció de CDC és a l’arsenal preelector­al del PP com s’ha pogut comprovar, aprofitant, en els escorcolls policials a les seus de la Fundació de CDC per denúncia d’ERC.

Una de les mesures estrella del preàmbul electoral del 27-S ha estat la proposició de llei del grup parlamenta­ri popular per dotar el Tribunal Constituci­onal de facultats d’execució de les seves pròpies sentències que –i aquesta és una realitat objectivab­le– Mas i els seus aliats han incomplert, situació que s’ha agreujat per la paralitzac­ió de fet –no de dret– de la tramitació de la querella contra el president de la Generalita­t per diversos presumptes delictes comesos a propòsit de la convocatòr­ia del 9-N. El Govern i el PP volen demostrar, al límit de la legislatur­a, sense guardar les maneres, que utilitzen l’eficàcia de la majoria absoluta al servei de l’Estat i de les seves pròpies possibilit­ats electorals sense que ni a aquell ni a aquest els importi gaire la denúncia coral de l’oposició a una mesura legislativ­a extemporàn­ia que comporta, segons la meva opinió, molts més retrets polítics que jurídics.

El 27-S n’acumula, en les seves polièdriqu­es facetes, una més d’essencial importànci­a: els comicis catalans seran un avançament de les generals perquè, a més de provar la (no) política del Govern a Catalunya, auscultara­n Ciutadans i radiografi­aran l’equilibri de les forces de l’esquerra que va de Catalunya Sí que es Pot al PSC. El Govern jugarà totes les cartes i ho farà a fons, fins al punt de permetre la banalitat de García Albiol quan afirma que “aquesta broma s’acabarà”. Xoc de trens? Per descomptat. Ja s’està produint i el sinistre s’augura encara de proporcion­s més grosses.

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain