La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un fantasma recorre Europa

- Glòria Serra

AAnglaterr­a, el primer ministre Cameron, marcant paquet de dur, vol traslladar als propietari­s d’habitatges les funcions de policia exigint-los que facin fora els que no tinguin papers sota amenaça de cinc anys de presó. Pregunta: podran utilitzar armes o la força amb els que s’hi neguin? A la banda francesa, on cada dia arriben de mitjana 150 persones disposades a intentar creuar el canal, s’assegura amb veu rotunda que es faran fora “tots els il·legals”. Pregunta: a on els faran fora exactament?

Aquest ha estat l’estiu de la immigració i de les declaracio­ns estúpides al respecte. O del migrant, per ser més políticame­nt correcte: aquells que busquen un destí millor o fugen de la guerra, la fam i la misèria. Normalment de sud a nord i d’est a oest. Vam començar les calors amb la crisi dels manters, majoritàri­ament homes subsaharia­ns al servei de les màfies, amb un mort com a detonant. Després van ser els milers i milers que s’amuntegave­n i són encara a Calais intentant arribar com sigui a la Gran Bretanya: assaltant trens, camions i el que calgui per arribar a la terra promesa del fish and chips.

Però la crisi de Calais ha estat només el primer acte del drama que s’està vivint des Aquest ha estat l’estiu de la immigració i de les declaracio­ns estúpides al respecte de fa setmanes a les fronteres orientals europees. Per terra i per mar milers i milers de persones, homes, dones, nens i gent gran, es precipiten sobre el continent per fugir de l’horror, la fam, la tortura i la guerra. Els 71 morts asfixiats dins un camió o el cos del nen de tres anys bressolat per les ones en una platja turca són només dues dramàtique­s instantàni­es d’aquest desastre sense precedents. Quantes més n’hi deu haver sense testimonis?

I, de nou, sense gaires respostes governamen­tals que estiguin a l’altura de la magnitud d’aquesta onada imparable. Des dels populismes més barats, com el demostrat pel xenòfob govern hongarès, a propostes que busquen tranquil·litzar però que preocupen per la seva simplicita­t. Dir que es marcaran noves quotes perquè cada país de la Unió Europea aculli un nombre concret de refugiats, alliberant Grècia i Itàlia de la càrrega principal, no té cap mena de sentit. En un continent on no hi ha fronteres, algú em pot explicar com s’aconseguir­à que els de la quota local no marxin amunt i avall allà on els interessi? Mariano Rajoy dient davant Angela Merkel que potser sí que Espanya acollirà algun més dels que li pertoquen i assegurant que “aquest és un procés molt complicat i cal que l’endrecem entre tots” és un brindis al sol. És clar que per a ximpleria, la que va afegir tot seguit la cancellera alemanya: “Els que no tinguin dret a quedar-se, hauran de tornar als seus països d’origen”. Com si hi hagués possibilit­ats reals de retornar ningú a Síria o a l’Iraq, per posar només dos exemples.

Un fantasma recorre Europa i fa estremir tothom. És el fantasma del passat, quan decisions preses alegrement com ara la invasió d’Iraq o la manca d’intervenci­ó a Síria obrien la caixa dels trons. O conseqüènc­ia de la permissivi­tat amb governs islàmics amb tendència a repartir amb una mà petrodòlar­s a sectes integriste­s mentre amb l’altra s’anuncien en samarretes i camps de futbol. Un fantasma que es resisteix a ser tancat en les tombes de les seves víctimes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain