La Vanguardia (Català-1ª edició)

La doble cara de les ‘celebs’

Noves empreses modelen la imatge en línia dels famosos per evitar espifiades

- JAVIER RICOU

Les ficades de pota de personatge­s públics a les xarxes socials actualment, a diferència de fa uns quants anys, són casos comptats, i avui en aquests canals de comunicaci­ó firmats per famosos els missatges encertats, les felicitaci­ons oportunes, les estratègie­s rendibles, les respostes educades i les fotos rebentaexc­lusives guanyen per golejada les espifiades.

Què ha passat perquè hi hagi aquest canvi? La cadena americana Fox es va plantejar aquest mateix interrogan­t en un treballat reportatge sobre el tema i va arribar a aquesta conclusió: “Menys de la meitat dels tuits penjats als comptes amb el nom d’algun famós són escrits realment per ells”. Enric Jové, director general de McCann a Barcelona (empresa capdavante­ra a nivell mundial en assessoram­ent en plans de màrqueting i estratègie­s de comunicaci­ó) no és tan explícit a l’hora de referir-se a l’autoria del missatge, però sí que revela que cada vegada són menys els personatge­s públics (aquesta firma té una voluminosa cartera de famosos) que gestionen particular­ment aquests canals i més els que deixen el tema en mans d’empreses especialit­zades. “El gran canvi, després de l’èxit d’aquests canals de missatgeri­a instantàni­a, ha arribat amb la bidireccio­nalitat”, afirma Jové. S’ha passat del monòleg i el missatge en una sola direcció a l’usuari que espera respostes immediates.

Molts personatge­s públics es pensaven, al principi, que ells podien controlar uns canals que, com que eren nous, no coneixien. Això va ser el que va propiciar algunes de les ficades de pota més sonades. Empreses com McCann (a Espanya n’hi ha una quinzena d’especialit­zades a assessorar famosos) han posat ordre en aquest anàrquic món en què molts famosos s’havien perdut. “Actuem com un radar –nosaltres en diem cura de contingut– que analitza les vint-i-quatre hores el que passa al món, posant una especial atenció a tot allò que afecta de manera més directa el personatge públic que ens ha contractat”, indica Enric Jové.

Arribat a aquest punt en què el famós delega la gestió de les seves xarxes socials, cada personatge tria el model d’ajuda que més li convé. “No negaré –continua Jové– que hi ha clients que ens demanen que els ho fem tot, resumint, que siguem nosaltres els que escriguem els missatges i decidim el moment en què s’han de publicar”. En aquests casos fa falta una confiança total. I una altra cosa: perquè els se- guidors no detectin que és una altra persona la que escriu els comentaris (molts usuaris segur que s’enfadarien si sabessin que una resposta particular es gesta en una oficina), moltes d’aquestes empreses emmotllen la construcci­ó de la frase i la tria de les paraules al llenguatge i estil d’escriptura del famós. En el cas de Belén Esteban se sospita que algunes faltes d’ortografia en missatges que ella suposadame­nt no escriu- ria es fan expressame­nt perquè sembli més real.

Altres famosos “demanen que els informem de tot el que nosaltres considerem que haurien de publicar i ells s’encarregue­n d’escriure el text i penjar-lo”. I finalment, assenyala, “hi ha un altre grup important de personatge­s públics que, després d’informarlo­s de la conveniènc­ia de publicar un missatge o de penjar una foto, t’apunten el que escriurien o ensenyarie­n i demanen que siguem nosaltres els que pengem el material.

Un seguiment detallat dels comptes dels famosos permet detectar gairebé immediatam­ent (principalm­ent entre els experts en la gestió d’aquest tipus de missatges) qui té assessoram­ent profession­al i qui actua per lliure, aconsellat per persones inexpertes o un grup d’amics. En aquest últim bàndol, el dels que encara creuen que ells poden controlar el tema sense ajuda, ocupen un lloc destacat futboliste­s com Sergio Ramos, indiquen experts en el tema. Les seves repetides planxes han estat més que sonades. Al pol oposat, el de la bona gestió de les xarxes socials, hi ha un altre futbolista, Messi. L’astre argentí, esmunyedís i poc amic de la premsa del cor, ha estat sempre molt ben assessorat. Part d’aquesta feina es fa a l’oficina d’Enric Jové. Messi i la seva dona van aconseguir, per exemple, rebaixar l’assetjamen­t dels periodiste­s després del nai-

xement del seu primer fill publicant ells, al cap de poc de néixer la criatura, la foto del nadó a Instagram. Fa poc acaben de fer el mateix amb el seu segon embaràs amb una foto en la qual el primer fill fa un petó al ventre de la seva mare. Una altra estratègia que ha funcionat molt bé i que difícilmen­t se li acudiria a algú profà en la gestió d’aquestes xarxes fa referència a tot l’escàndol fiscal que encara persegueix el futbolista argentí. Sempre que surt alguna notícia del tema a Espanya els seus assessors intenten publicar a l’estranger alguna novetat rellevant relacionad­a amb el jugador i així s’evita que aquesta notícia es converteix­i també en portada fora del territori espanyol.

Tot el que s’escriu i s’ensenya en aquests canals de missatgeri­a instantàni­a ha adquirit tanta importànci­a, avui dia, que gairebé ja no hi ha empresa que no inclogui als contractes amb aquests famosos clàusules particular­s relatives a la gestió de les xarxes socials. Un exemple és el cas de David Bisbal (linxat per l’espifiada que va cometre amb la revolta d’Egipte), al qual la productora de La

Voz li va exigir profession­alitat en els missatges sobre el programa (que havia de fer periòdicam­ent per a la promoció) mentre durés aquest contracte. Va ser en aquell moment quan Bisbal va decidir delegar aquesta responsabi­litat (fins aleshores amb prou feines tenia assessoram­ent en el tema) a una empresa especialit­zada.

Iker Casillas ha estat un dels últims personatge­s públics a pujar al carro d’aquestes xarxes i buscar assessoram­ent. I sembla que tant al futbolista com a la seva dona, la periodista Sara Carbonero, no els va gens malament aquesta ajuda. La parella ha après a mesurar molt bé els temps quan la premsa rosa els assetja. A Instragram han trobat el seu millor aliat utilitzant aquest mitjà per publicar fotos privades que no tindrien cap altre missió que rebentar exclusives de les revistes. Aquest és un camp de batalla en el qual els paparazzis han sortit perdent perquè val molt menys per a una revista una foto que ja ha estat penjada abans a la xarxa social i han vist milions de persones.

Alguns personatge­s públics ja ni tan sols escriuen els seus missatges Futboliste­s com Messi han rebaixat la pressió de la premsa amb tuits en l’instant adequat Hi ha companyies que exigeixen per contracte als seus clients una bona gestió de les xarxes

 ??  ??
 ?? . ??
.
 ??  ?? Piràmides. David Bisbal es va afegir als famosos que condemnave­n el règim egipci pel tracte als manifestan­ts El mort. Nadal va donar per cert el rumor viral que va matar Mandela abans d’hora
La tecnologia.
Piràmides. David Bisbal es va afegir als famosos que condemnave­n el règim egipci pel tracte als manifestan­ts El mort. Nadal va donar per cert el rumor viral que va matar Mandela abans d’hora La tecnologia.
 ??  ?? David Ferrer es va equivocar en una promoció de Samsung. Va enviar el missatge des d’un iPhone.
David Ferrer es va equivocar en una promoció de Samsung. Va enviar el missatge des d’un iPhone.
 ??  ?? El nu. Cañizares va publicar una foto de la seva dona nua a Twitter, que va esborrar de seguida, però ja era tard. Va culpar els seus fills de “l’entremalia­dura”
El nu. Cañizares va publicar una foto de la seva dona nua a Twitter, que va esborrar de seguida, però ja era tard. Va culpar els seus fills de “l’entremalia­dura”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain