La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La bellesa és al nostre cervell”

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Com a director de la institució Icrea, el biòleg evolutiu Jaume Bertranpet­it ha estat responsabl­e de contractar investigad­ors d’elit perquè vinguessin (o es quedessin) a treballar a Catalunya. Deixa el càrrec després de vuit anys per continuar la seva carrera investigad­ora a Cambridge (Regne Unit).

Si no hagués estat científic, què li hauria agradat ser? Historiado­r de la religió.

La qualitat que més aprecia en un científic? La visió àmplia d’on s’ubica la feina de cadascú.

La que més el disgusta? No veure més enllà de l’article científic immediat. I l’excés d’ego.

El tret principal del seu caràcter? Voluntat i tenacitat.

Què necessita per concentrar-se? Poca cosa, tot i que si hi ha música m’és més fàcil. És qüestió d’en- trenament, i també s’hauria d’ensenyar a l’escola.

Què pensa que és cert encara que no pugui demostrar-ho? La importànci­a de la selecció sexual en l’evolució de les espècies.

La seva ocupació preferida quan no l’ocupa la ciència? Fabricar pins per posar a la solapa de la jaqueta amb objectes que trobo.

Què voldria fer millor? Gairebé tot. M’agradaria ser més intel·ligent, així de fàcil.

Com manté el seu cervell en forma? Posant-li reptes. Buscant explicacio­ns causals, científiqu­es, a tot i aplicant algoritmes d’optimitzac­ió per a decisions quotidiane­s.

Com li agrada relaxar-se? Caminant per la muntanya; demostrant que una trombosi venosa profunda i una pròtesi de maluc no ho impedeixen.

En quin moment del dia se li ocorren les idees? Sempre treballant, quina llàstima!

El seu error més gran? Molts, especialme­nt per falta d’habilitats socials.

Amb quin personatge històric li agradaria conversar? M’agrada separar les persones de les obres: si admiro una obra, no intento conèixer la persona.

El mestre que més marcat? Luca Cavalli-Sforza, amb qui vaig treballar a Stanford. Quan el

l’ha vaig conèixer, feia molt de temps que buscava una persona inspirador­a que m’ajudés a trobar preguntes interessan­ts en biologia i evolució.

La seva música preferida? A mesura que em faig gran, vaig més cap enrere. Fins fa poc, l’òpera barroca. Ara la polifonia del renaixemen­t. Encara em falta per arribar al cant ambrosià.

Un consell a un jove científic? Tot el món està al teu abast: no et quedis a prop ni amb coses petites. Think big.

La seva fórmula, número o molècula preferida? El DNA.

L’últim que l’ha meravellat? La bellesa i pau del paisatge d’alta muntanya com a recompensa a un gran esforç físic. I sempre pensant que la bellesa no és en l’objecte, sinó en la funció del nostre cervell.

 ??  ?? JAUME BERTRANPET­IT
Biòleg evolutiu
JAUME BERTRANPET­IT Biòleg evolutiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain