La Vanguardia (Català-1ª edició)

Airbnb demana a Barcelona el mateix pacte que a París

- A. JUSTÍCIA Barcelona

La regulació del ‘bed and breakfast’ estarà a punt el primer trimestre del 2016 i donarà cobertura legal als particular­s Airbnb, la plataforma digital de lloguer de pisos de particular­s no profession­als més gran, vol aconseguir a Barcelona, on té 16.000 anuncis d’allotjamen­t, al mateix tipus d’acord al qual va arribar recentment a París, que passa per recaptar a partir de l’octubre la taxa turística municipal, de 0,83 euros per nit i persona. A la capital francesa, però, cap persona que no sigui profession­al del sector no ha de rendir comptes a l’Administra­ció si es lloguen els pisos de forma esporàdica. Un marc administra­tiu ideal per a les on line que s’emparen sota el paraigua de l’anomenada economia col·laborativa, però que no entra en els plans de la Generalita­t de cap manera.

“Hem estat receptius per intentar regularitz­ar un tipus d’oferta que ja existeix, però ho hem fet amb un mínim de garanties per al client. Aquí no tot s’hi val”, declara la directora general de Turisme de la Generalita­t, Marian Muro. Una regularitz­ació el tràmit de la qual es troba actualment en fase d’exposició pública i que per primera vegada preveu, en línies generals, la possibilit­at que els particular­s puguin llogar habitacion­s per un període màxim de quatre mesos a l’any sempre que sigui la seva residència habitual i estiguin a casa durant el temps que dura el lloguer.

Precisamen­t el fet que un propietari no pugui llogar casa seva mentre ell mateix està de vacances o a fora de l’habitatge serà el nus central de les al·legacions que Airbnb presentarà a la nova normativa, que es preveu que entri en vigor durant el primer trimestre del 2016. Un perfil que pot arribar a representa­r el 35% dels amfitrions de la plataforma, segons xifres coincident­s extretes de diverses webs especialit­zades en l’anàlisi de dades, que estimen que el 79% de les cases anunciades al web no disposen de llicència. Unes xifres que el portal no reconeix, tot i que tampoc facilita per, segons explica, la gran varietat de perfils que fan impossible un tipificaci­ó concreta.

La resposta de la Generalita­t a aquest aspecte sempre ha estat la mateixa: “És tan fàcil do- nar-se d’alta al registre com donar-se de baixa. Si es vol llogar el pis 15 dies o un mes o el que sigui mentre s’està de vacances s’ha de fer com ho fa tothom”, expliquen fonts del departamen­t. I detallen que s’han trobat algun cas de propietari­s que han vist en el lloguer turístic una forma de vida i han tornat a la casa paterna per poder explotar el propi pis i treure’n rendiment econòmic.

Responsabl­es d’Airbnb defensen les bondats de la plataforma i els seus beneficis per a la ciutat de Barcelona. Expliquen que la majoria dels anomenats amfitrions (el 80%) lloguen la seva residència habitual una mitjana de 46 nits a l’any i que obtenen uns ingressos addicional­s de 2.655 euros

Segons el portal, el 80% dels amfitrions lloguen casa seva per cobrir la hipoteca o les factures

a l’any, segons xifres de l’estudi d’impacte econòmic del 2014 d’Airbnb basat en dades obtingudes durant el 2013. L’estudi també conclou que a Barcelona es va generar una activitat econòmica de 128 milions d’euros en només un any, així com el fet d’haver impulsat l’equivalent en 4.310 llocs de treball. A més a més, mostra que el 75 % dels amfitrions guanyen una quantitat igual o inferior als ingressos mitjans que imperen a Catalunya, que el 60% utilitzen els diners d’aquest lloguer per pagar despeses bàsiques i que el 53% depenen d’aquests diners extres per poder costejar aspectes com el lloguer, la hipoteca, les factures i el menjar.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Veïns de la Barcelonet­a manifestan­t-se divendres en contra de la plataforma Airbnb
ÀLEX GARCIA Veïns de la Barcelonet­a manifestan­t-se divendres en contra de la plataforma Airbnb

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain