La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Doble semàntic d’un mot. Que no pot viure sinó en presència d’oxigen. 2 Matrícula digital que associem a un mot de pas. Tornen a vomitar. Divisa groga que al final tots voldrien. 3 La pluja asiàtica de l’Imma. Encegaré la joiera. Iode. 4 El primer de tots té fama d’esbroncar. Quan se’n surt així és que se’n surt. Lament d’imberbe.

5 Clau sense cabota. Bufarà les brases per revifar el foc tot emulant Zapata. Níquel. 6 Qualitat immillorab­le. Envilia la memòria de Santa Teresa, tot fent-la menyspreab­le.

7 Navegada fins al punt dels fumadors. Udol. 8 Tibo. Lloarà el dictador. 9 Aquesta carn no és pas de gos. Branca al jardí dels hare. Roba d’hivern menjada pels habitants secrets de l’armari. 10 Viu de fingir. Presideix tots els diaris. Dial sense líder. 11 A les portes de Bratislava. Ho faran servir a l’americana. Beatriu Carvajal Monrabà. La trencadiss­a. 12 Escollida. Ajustada en els seus càlculs. 13 Remo enrere com l’Assumpció. Col·loqui les coses a lloc. Do arcaic. 14 Intemperàn­cia sense cap relació amb el món llibertari. Miris l’horitzó.

VERTICALS 1 Reprodueix­o les condicions que es poden donar en un accident. S’equivoca de síl·labes a l’hora de pronunciar unes paraules. 2 Del dret és una crossa verbal i del revés una profunda aversió. Interiorit­zo conceptes. Company de la pala que remet a les hores punta. 3 Nitrogen. Navegants. Aquest és el responsabl­e de l’educació d’algú. 4 Navegui cap al tresor. Relativa a l’humor serós. As.

5 Panorama de l’interior d’un edifici vist de dins. Serveixen per solcar la terra. 6 Principi d’ignició. Deformem l’esfera perquè consideren que ho valem. Branqui. 7 Contracció excessiva i sostinguda de la pupil?la. El primer viatge. Si no camina, fa caminar. 8 Obstaculit­zada per tota mena d’impediment­s. La via excrementí­cia. 9 Na Beatriu quan inverteix. Es presenta amb el suport d’algun peix gros. Afer. 10 Agrí. Capgiro una gerra perquè caigui tot el que conté. 11 La més vibrant de l’alfabet. Destaquin. Xisclet mai descrit. 12 Percebíem algun so. Amuntega macabeus. Gros i bru. 13 Xai. Tramesa o emissària. La declaració d’independèn­cia més polèmica. 14 Començat. Aixecats d’una manera que Lluís Llach considera tossuda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain