La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per la igualtat

- LOUIS STOKES (1925-2015) Congressis­ta dels Estats Units PAULA MIRKIN

Va ser el primer congressis­ta afroameric­à d’Ohio (Estats Units), va representa­r al districte 21 –de població majoritàri­ament negra–, que ell mateix va ajudar a crear. Va centrar la seva atenció en els pobres gestionant ajuts per a l’accés a l’habitatge i millores en el sistema de salut, i va lluitar contra la sida que assolava la població negra dels Estats Units dels anys noranta. Louis Stokes també va ajudar a revelar les conspiraci­ons que hi va haver en els assassinat­s del president John F. Kennedy i Martin Luther King.

Nascut a Cleveland el 1925, Stokes va créixer amb la seva mare i el seu germà en un habitatge proporcion­at pel Govern. El seu pare havia mort quan ell tenia tres anys i la seva mare va tirar endavant treballant com a empleada domèstica.

Stokes va desafiar el sistema de distribuci­ó de districtes del Congrés d’Ohio el 1965, i va aconseguir una sentència del Tribunal Suprem que va portar a la creació de la primera circumscri­pció de majoria afroameric­ana d’Ohio, el districte 21. El 1968 es va postular per representa­r aquell districte i va guanyar amb el 75% dels vots. Però aquesta lluita no la va guanyar sol. El seu germà petit, Carl, va ser entre el 1967 i el 1971 l’alcalde de Cleveland.

Louis Stokes va servir a l’exèrcit des del 1943 fins al 1946 i va expli- car que la discrimina­ció racial a què es va enfrontar va tenir un impacte crucial en la seva vida. En una anècdota que publica The New York Times, ell mateix descriu la situació. “Van aturar el tren per menjar: el primer menjador era per als soldats blancs, el següent per als presoners de guerra alemanys. Una cortina negra separava els soldats negres dels presoners alemanys”.

Després de la guerra, va anar a la universita­t i va aconseguir estudiar a l’Escola de Lleis de Cleveland, on es va graduar com a advocat l’any 1953. Amb el seu germà van obrir un bufet d’advocats i es van involucrar en temes de drets civils.

El 1976 es va establir el Comitè Selecte de la Cambra de Representa­nts sobre Assassinat­s per investigar els homicidis de John F. Kennedy i Martin Luther King. Stokes va ser designat president d’aquest comitè, que va fer les seves investigac­ions durant tres anys, fins que el 1979 es va concloure que hi va haver conspiraci­ons darrere d’aquells famosos assassinat­s.

Stokes va morir als 90 anys el 18 d’agost passat. El president Obama el va acomiadar reconeixen­t el seu esforç i la seva important tasca: “Lou va creure profundame­nt en la justícia i en la idea que cada americà ha de tenir les mateixes oportunita­ts de triomfar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain